nieuws

Betonnen blokjes dragen bouwsysteem

bouwbreed Premium

middelburg – Een betonnen blokje vormt de kern van het Lecon bouwsysteem van IBC Betonbouw uit Best. Op elk blokje dragen twee prefab betonnen gevelelementen, waarop kanaalplaatvloeren zijn opgelegd, die doorlopen tot aan de buitenkant van de gevelelementen. Het bouwsysteem staat of valt met de kwaliteit van de betonnen blokjes.

Het Lecon prefab bouwsysteem is een logisch vervolg op het Bestcon 30- en het Bestcon 60-systeem. Bij het Bestcon 30-systeem staan er niet alleen kolommen in de ruimte, maar ook in de gevel. De prefab betonnen vloerplaten dragen op de kolommen, via een gepatenteerde oplossing met gaines en stekeinden. Op de bouwplaats wordt geen beton gestort. Alleen voor het ondersabelen van de vloerplaten en kolommen en het aanvullen van de gaines worden ter plekke mortels gemengd. Tussen of tegen de kolommen komen niet-dragende gevelelementen. Het trappenhuis kan voor de stabiliteit zorgen.

Het Bestcon 30-bouwsysteem is relatief goedkoop en flexibel. Om die reden wordt het nog steeds naast de nieuwere systemen toegepast.

Bestcon 60

In bepaalde gevallen is het echter aantrekkelijk om de gevel uit te voeren met dragende elementen, in plaats van met kolommen. De prefab betonnen vloeren dragen dan op het centrum van de gevelelementen. Ze lopen door tot aan de buitenkant van de gevel.

Een voorwaarde is het gebruik van de massieve betonnen vloeren van het Bestcon 60-systeem. Hoewel ze massief zijn, is hun gewicht relatief laag. Ze worden vervaardigd met Lytag, een toeslagmateriaal dat veel lichter is dan grind.

De laatste ontwikkeling van het Bestcon 60-systeem is het aanbrengen van knikken in de gevel, waardoor hij een ronde gebogen indruk maakt. Massieve prefab betonnen vloeren kunnen onder elke hoek of ronding worden beeindigd. Daarom lenen ze zich goed voor deze ontwikkeling. Met dit systeem is het zelfs mogelijk om overstekken met ronde vormen in prefab beton uit te voeren, in plaats van in beton dat ter plaatse in een bekisting wordt gestort.

Kanaalplaatvloeren

Soms is het voordeliger kanaalplaatvloeren toe te passen dan massieve prefab vloeren met een licht toeslagmateriaal. De materiaalkosten zijn lager, maar daar staan meer arbeidsuren tegenover. In Middelburg, bij de bouw van een kantorenproject aan de Schroeweg, is gekozen voor de toepassing van het Lecon systeem met kanaalplaatvloeren. Die mogen niet worden ingeklemd, zoals massieve vloeren.

De Lecon blokjes zijn van betonkwaliteit B55 en zitten vol met wapening. Ze hebben meerdere functies: het koppelen van de vloeren aan de gevel, het stellen van de gevelelementen en het doorkoppelen van de dragende gevelelementen. Na het plaatsen worden de blokjes aangegoten, pas daarna wordt het volgende element geplaatst en aangegoten met gietmortel B85. De kwaliteit van de uitvoering moet goed zijn, want de gevelelementen dragen op een klein oppervlak. De uiteinden van de kanaalplaatvloeren worden niet belast.

Het Lecon systeem blijkt goed te voldoen. Het is ontwikkeld in samenwerking met Adviesburo voor Bouwkonstrukties ing. L. Snijders uit Valkenswaard. Adcom 2000 Architecten te Rotterdam heeft de kantoren in Middelburg ontworpen. Het project wordt uitgevoerd door Bouwbedrijf De Delta uit Middelburg. Van Garden en Dekker uit Middelburg is de projectontwikkelaar.

Het project Schroepark te Middelburg in aanbouw. De gevelelementen rusten met hun hoekpunten op de Lecon blokjes.

Een overstek van massieve vloeren met een gebogen vorm, een detail van het project Schroepark in Middelburg. De massieve Bestcon 60 -vloeren laten zich goed combineren met het Lecon bouwsysteem.

Een Lecon blokje. Het vierkante oppervlak binnen de krans van schuim moet zorgvuldig worden aangegoten met gietmortel, om voldoende draagkracht te garanderen.

Reageer op dit artikel