nieuws

Asfaltcentrale ontkent geur in de uitstoot

bouwbreed

utrecht – Volgens bedrijfsleider Kort heeft de asfaltcentrale van Teerbau in Utrecht “geen geur in de uitstoot”. De gemeten emissie blijft binnen de grenzen van de Nederlandse Emissie Richtlijn (NER).

De metingen volgden op het stilleggen van de centrale door de Provincie Utrecht, met ingang van afgelopen maandag. “We hebben een proefvergunning. We zijn in fase 4 met het meten en inregelen, maar het aantal beschikbare uren is opgeraakt door de weersomstandigheden en problemen met de installatie”, legt Kort uit. “We hebben de centrale dinsdag en woensdag weer laten draaien voor de proefmetingen. Ik verwacht dat we nu een vergunning krijgen. De metingen zijn zodanig, dat de provincie niet kan weigeren. Maar je weet het nooit. Als de provincie wel weigert, denk ik dat we juridische stappen nemen.”

Volgens Kort is het niet nodig nog iets extra te doen aan het wegnemen van de geur. “We blijven binnen de normen van de Nederlandse Emissie Richtlijn.”

Volgens H.J. Post, directeur van Teerbau, moet er nog een snuffeltest worden uitgevoerd. “We moeten wachten op de juiste windsnelheid en -richting.” Bij zo’n test wordt met echte neuzen gesnuffeld, niet met instrumenten.

Teerbau is sinds een jaar of vijf actief op de Nederlandse markt. Het moederbedrijf is gevestigd te Essen in Duitsland. Sinds een jaar of twee heeft Teerbau een hoofdkantoor te Gorinchem. Vorig jaar is de asfaltcentrale in Utrecht in gebruik genomen. Toen waren er al problemen. De centrale werd in februari verzegeld, maar in oktober bepaalde de Raad van State dat de verzegeling moest worden verwijderd. Nu ligt de centrale weer stil, maar Post verwacht dat het van korte duur zal zijn. “Volgende week komen de cijfers.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels