nieuws

‘Alle risico’s ondergrondse projecten naar aannemer’

bouwbreed Premium

den haag – Om te voorkomen dat er bij een ondergronds bouwproject zaken fout gaan, moeten alle risico’s bij de aannemer worden gelegd. Dat verhoogt weliswaar de prijs van het project, maar het bevordert tevens slagvaardig optreden. Bijvoorbeeld bij tegenvallers. Dat stelt prof.ir. E. Horvat, hoogleraar ondergronds bouwen aan de TU Delft, in een interview vandaag in deze krant.

De risico’s bij ondergrondse bouwwerken zijn groter dan bij welke andere projecten ook. Om de prijs toch laag te houden, worden in de praktijk de risico’s verdeeld tussen de bouwpartijen.

In juni zei Horvat over het tramtunnelproject in Den Haag in NRC Handelsblad dat snel handelen bij het optreden van een lek geen hoge prioriteit kreeg vanwege uiteenlopende belangen van betrokken bouwpartijen. Ze liepen namelijk ieder het gevaar te moeten opdraaien voor de aanzienlijke financiele gevolgen. In het interview met Cobouw zegt de hoogleraar nadrukkelijk, het niet over de tramtunnel in Den Haag te willen hebben. Hij wenst zich te beperken tot de problemen die zich in het algemeen bij ondergronds bouwen voordoen.

“Veel van wat bij ondergronds bouwen fout gaat, is te voorkomen door alle risico’s bij de aannemer te leggen. Die is daarvoor de aangewezen partij”.

Volgens Horvat is ondergronds bouwen duur en zal dat ook prijzig blijven. Maar hij vindt dat elke opdrachtgever ‘een blunder maakt’ als hij een werk te goedkoop laat aannemen.

Op pag. 5: Risico’s ondergronds bouwen in een hand.

Reageer op dit artikel