nieuws

Akzo wil fabriek voor zonnecellen op folie

bouwbreed

arnhem – Akzo Nobel heeft plannen voor een pilotfabriek waarin zonnecellen op kunststof folie vanaf de rol worden geproduceerd. De capaciteit van de fabriek wordt maar liefst 70 megawatt. Dat is vergelijkbaar met de wereldproductie van zonnecellen in 1995.

Het nieuwe procede om zonnecellen op folie in plaats van glas te produceren, belooft een zeer sterke kostenreductie. Als Akzo besluit om de proeffabriek te gaan bouwen, zal deze waarschijnlijk in 2004 of 2005 de productie starten. De schatting is dat de wereldproductie dan ongeveer 700 megawatt zal zijn.

De zonnecel van Akzo is gemaakt van amorf silicium, een goedkoop materiaal, waarmee met een rendement van zes tot zeven procent elektriciteit uit zonlicht is te genereren. Vergeleken met zonnecellen van kristallijn silicium is dat een laag rendement, maar daar staat tegenover dat de zonnecel veel goedkoper is. Dat komt onder meer doordat de zonnecel maar een micrometer dik is, wat weinig materiaal vraagt.

Daarnaast is het productieproces erg goedkoop. Het is namelijk mogelijk om de cel als coating op een kunststof folie aan te brengen in een continu proces.

De methode voor het aanbrengen van de cel op kunststof folie is ontwikkeld met de vakgroep zonnecelfysica van de Universiteit Utrecht, de Technische Universiteiten Delft en Eindhoven en TNO. Het project is financieel ondersteund door de Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu (Novem).

Naast de lage kosten hebben flexibele zonnecellen het voordeel dat ze geschikt zijn voor allerlei toepassingen. Zo kan een folie op een fraaie wijze worden geintegreerd in een dak- of gevelelement. Ook kan de folie op gekromde oppervlak worden aangebracht, bijvoorbeeld op een golfplaten dak, wat perspectief biedt voor toepassingen in zuidelijke landen.

Reageer op dit artikel