nieuws

Actuele digitale pagina over brugbouw Kampen ‘Sterk staaltje’ van werkvoorbereider Ballast Nedam

bouwbreed

kampen – Surfen over internet en experimenteren met internet. Alwin de Bondt (25), werkvoorbereider bij aannemer Ballast Nedam, doet niets liever. Zijn hobby leidde tot een uniek initiatief: het opstellen van een steeds geactualiseerde digitale pagina over de bouw van de nieuwe brug tussen Kampen en IJsselmuiden. Daarmee geeft Alwin, zelf afkomstig uit Kampen en nu daadwerkelijk betrokken bij het werk met tekst en illustraties, informatie over de voortgang van het miljoenenproject. ‘Ruim’ tweehonderd mensen bezochten tot nu toe zijn site ‘Sterk Staaltje’.

Bouwcombinatie Ballast Nedam – Hollandia v.o.f. is momenteel druk bezig met de bouw van een nieuwe, beweegbare stadsbrug tussen Kampen en IJsselmuiden. Met het project is een investering van circa dertig miljoen gulden gemoeid. Staalbouwer Hollandia neemt het bewegingswerk voor zijn rekening, terwijl Ballast Nedam tekent voor de bouw van een tijdelijke fietsbrug twintig meter stroomafwaarts, de sloop van de oude brug, het betonwerk van de nieuwe brug en de coordinatie van het project.

Alwin de Bondt is als werkvoorbereider bij Ballast Nedam nauw betrokken bij het brugbouwproject in Kampen. Hij was zeer in zijn nopjes met het besluit van zijn werkgever om hem op dit project te zetten. “Ik ben een geboren en getogen Kampenaar. Ik heb 23 jaar in de IJsselstad gewoond. Kort geleden ben ik naar Dronten verhuisd, maar ik voel me nog steeds Kampenaar in hart en nieren.”

De bouw van de nieuwe brug is het gespreksonderwerp onder de inwoners van Kampen. De Bondt werd regelmatig door vrienden en bekenden benaderd met vragen over de voortgang van het werk.

Dat bracht hem een maand geleden uiteindelijk tot het initiatief om met een eigen internet-pagina te komen, waarop alle details rond de realisatie van de nieuwe stadsbrug staan vermeld. De gemeente Kampen heeft daar meteen op ingespeeld. Want die kreeg ook voortdurend vragen over de brugbouw. Op de homepage van de gemeente is een link gelegd naar de site van De Bondt.

“Het surfen over en experimenteren met internet is een grote hobby van me”, vertelt de werkvoorbereider. “Het opstellen van de site was dan ook niet zo moeilijk. Via de site wilde ik eigenlijk alleen mijn vrienden en bekenden over de bouw van de brug informeren. Maar steeds meer mensen weten de pagina nu te vinden. Dat komt ook omdat een plaatselijke krant er onlangs een stukje over heeft geschreven.”

Positieve reacties

De Bondt gaf de brug-site als titel ‘Een sterk staaltje’. Wie de site bezoekt krijgt alle details rond het bouwproject. “Ik heb de pagina opgesplitst in de fases die zijn uitgevoerd en de fases die op korte termijn uitgevoerd gaan worden. Zo vertel ik iets over de sloop van de oude brug, de bouw van de nieuwe brug, wat er al gedaan is en wat er nog op stapel staat.”

Naast blokken tekst plaatst De Bondt ook een aantal foto’s op de site. “Voor mijn werk moet ik foto’s maken van het project. Die zijn bestemd voor het werkarchief. Een aantal van die foto’s heb ik op de digitale pagina gezet.” Zodra een nieuwe bouwfase is ingegaan vult hij de site aan. Hij doet dat na werktijd en het kost hem ongeveer twee en een half uur per update. De Bondt benadrukt dat de site een eigen initiatief is, dat verder niets met de werkgever heeft te maken. “Ballast Nedam heeft daar eigen mensen voor. Bovendien wil ik werk en prive enigszins gescheiden houden, al is het wel zo dat ik van mijn werk nu gedeeltelijk ook mijn hobby heb gemaakt.”

Tot nu toe bezochten ruim tweehonderd mensen de digitale bouwpagina van de werkvoorbereider uit Dronten. Volgens De Bondt zijn de reacties op de pagina overwegend positief.

De reacties op het bouwproject zelf zijn kritischer van aard. “Ik heb nog niet met veel Kampenaren over de nieuwe brug gepraat, maar uit de kranten maak ik wel op dat men sceptisch is. Ballast Nedam noch de voetgangers en fietsers hebben hier veel ruimte. Het is een kwestie van geven en nemen. Maar daar bestaat onder de bruggebruikers niet altijd begrip voor.”

Juist vanwege het feit dat ‘Een sterk staaltje’ een eigen initiatief is van de Drontenaar, probeert hij de informatie nuchter en objectief weer te geven. Als er tijdens de bouw een kink in de kabel komt, vermeldt De Bondt dat ook.

“Bij het weghijsen van de oude brugdelen bleek dat deze veel zwaarder wogen dan was verwacht. Dergelijke informatie is algemeen bekend en dus kan ik dat met een gerust hart op mijn site zetten.”

Roulant

Of De Bondt na afronding van het Kamper brugproject zijn internet-activiteiten door zet, is nog maar de vraag. “Dat hangt er van af. Door de grote belangstelling voor de bouw van de brug, leende dit project zich daar wel voor. Maar dat is niet bij iedere klus zo. We zien het wel.”

De komende anderhalf jaar blijft Alwin de Bondt via zijn eigen internet-pagina de Kampenaren en andere belangstellenden in ieder geval op de hoogte houden van de bouwperikelen rond de stadsbrug.

“Tenminste, als Ballast Nedam mij niet overplaatst.” De werkvoorbereider houdt een slag om de arm. “Ik ben nu eenmaal nog een ‘roulant’. Zo noemen ze bij het bouwbedrijf iemand die pas aan de slag is. Zo iemand rouleert de eerste drie jaar binnen de onderneming. Het liefst blijf ik tot het eind van het project in Kampen.”

De internet-site van Alwin de Bondt is te vinden op het adres: http://users.capitolonline.nl/~nlco1139/brug.htm.

Reageer op dit artikel