nieuws

Zestig Hagenaars klagen over kwaliteit van hun pas opgeleverde huizen ‘Woningstichting vraagt haar huurders problemen zelf op te lossen’

bouwbreed

den haag – De bewoners van circa zestig pas opgeleverde huizen aan de Haagse Vaillantlaan klagen steen en been over de kwaliteit van hun nieuwe woning. Huisschimmel, verstopte afvoeren, loszittende deurposten en ontbrekende afvoerpijpen, zijn de voornaamste mankementen. Verder zijn de bewoners ontevreden vanwege overstromende tuinen en het ontbreken van hang- en sluitwerk.

De Socialistische Partij (SP) stelde hierover vragen aan wethouder P. Noordanus (Volkshuisvesting). De SP vermoedt dat op het interieur van de huizen is bezuinigd om de buitenkant een zo fraai mogelijk aanzien te kunnen geven. Hierdoor zou het wooncomfort ernstig zijn aangetast. “De bewoners hebben geklaagd bij de verhuurder, Woningstichting ‘s-Gravenhage, maar daar krijgen ze geen poot aan de grond”, zegt Fred Wezenaar, woordvoerder van de SP.

De Vaillantlaan is een prestigeproject van de gemeente Den Haag. De oorspronkelijke bebouwing werd gesloopt, waarna architect Jo Coenen het stedenbouwkundigplan Vaillantlaan ontwierp. Inmiddels is het grootste deel van de nieuwbouw opgeleverd. De Vaillantlaan ligt midden in de Schilderswijk, een van de grootste stadsvernieuwingsgebieden van Nederland.

Waterafvoer

Nadat de SP lucht kreeg van de problemen in de nieuwbouw enquetteerde ze de bewoners van de betrokken panden. Ruim eenderde reageerde. De klachten waren zo ernstig dat de SP het televisieprogramma NOVA erbij haalde. NOVA besteedde onlangs aandacht aan het geval.

“Schimmel, slecht werkend of afwezig hang- en sluitwerk, verstopte afvoeren, kamers waarvan het plafond aan een zijde 15 centimeter lager is dan aan de andere en deurposten die loslaten”, noemt de SP als belangrijkste klachten. Daarnaast zou ook de waterafvoer van de balkons te wensen overlaten. Een ander probleem betreft de tuinen. “Toen de bewoners hun tuin wilden inrichten, bleek de grond zo hard te zijn dat er met geen pikhouweel doorheen was te komen”, aldus Wezenaar. “De oplossing was er een paar kuub aarde in te storten, maar erger is dat sommige tuinen een halve meter aflopen. Als het regent, stroomt het water naar de tuin van de buren.”

Nadat bewoners hierover klaagden bij Woningstichting ‘s-Gravenhage, erkende deze het risico dat bij zware regenval de tuinen zouden vollopen. “Wij verzoeken u uit voorzorg een tegelbreedte vanaf de schutting vrij te houden in verband met het behoud van een natuurlijke hemelwaterafvoer”, aldus een brief die de woningstichting aan de bewoners stuurde. “Eventueel kunt u dit met grint opvullen waardoor het water optimaal kan wegzakken.”

Betonrot

Volgens SP-woordvoerder Wezenaar hebben ook andere huizen aan de Vaillantlaan problemen. In vijf jaar oude woningen zou betonrot zijn geconstateerd. Details hierover ontbreken. Woningstichting ‘s-Gravenhage was bij het ter perse gaan van deze krant niet voor commentaar bereikbaar. Volgens een gemeentewoordvoerster gaat de stichting de klachten inventariseren. Bij de gemeente is niets bekend over betonrot.

Reageer op dit artikel