nieuws

Zandsculpturen maken net stukadoren

bouwbreed

lemmer – “Zandsculpturen maken is net stukadoren. Je gebruikt bijna hetzelfde gereedschap.” Bijna dertig mensen werken in Lemmer sinds donderdag aan bijzondere creaties van zand.

De Open Friese Kampioenschappen Zandsculpturen zijn met veel neerslag begonnen. Gelukkig is het weer sinds vrijdag een stuk beter. Zand blijkt bijzondere dingen te kunnen doen met de onderwerpen: vrouwen in de bouw en oude Friese gebouwen.

De NVOB-afdeling Friesland sponsort het kampioenschap. Ook het vijfhonderdjarig bestaan van de provincie Friesland zorgt voor een extra feestelijk tintje. NVOB-leden hebben gezorgd voor bekistingen, bouwlampen, hekken en zand. De 28 deelnemers slapen in legertenten. Tegenslag alom als slagregens en wind de zandsculpturen dreigen te beschadigen en verder werken onmogelijk maken. Organisator Henny de Vries ziet het aanvankelijk niet meer zitten. “Een beetje regen is niet erg, maar slagregens zijn funest. Er zijn oranje tenten geplaatst om het zand in elk geval te beschermen. Gelukkig is het nu een stuk beter.”

Stukje bij beetje verdwijnen de bekistingen en verschijnen de sculpturen. Langzaam maar zeker wordt een uitgeputte bouwvakker zichtbaar die op een vrouw zit. Ook mieren aan het werk en het stadhuis van Bolsward verrijzen uit het zand. Overal staan plantenspuiten en slingeren vlakspanen, troffels, kwastjes en schrapers rond. “Voorzichtig, zo haal je te veel zand weg”, klinkt het verschrikt. Ergens anders luidt de klacht dat deze vlakspaan helemaal niet vlak is. Het is hard werken.

De deelnemers gunnen zichzelf nauwelijks rust, want door de regen is veel tijd verloren gegaan.

Sikke-Bart werkt samen met Dik, Wendy, Inette en Wicher aan een sculptuur dat een bouwvakker voorstelt die een schilderijlijst torst. Daaruit komen allerlei gebouwen tevoorschijn. “Het is de Olde Hoven uit Leeuwarden en het stadhuis van Franeker.” In het dagelijks leven is Sikke-Bart bouwkundig tekenaar. Zijn team bestaat verder uit een ingenieur, een ontwerper, een kunstenaar en een verpleegster.

Een paar meter verderop woedt een discussie bij de bouwvakker die bovenop een vrouwenfiguur zit. Even weet niemand hoe het verder moet met het hoofd van de vrouw. Maar na wat heen en weer gepraat wordt het werk weer hervat. “Nee, dit kun je niet van tevoren voorzien. Gaandeweg stuit je altijd op een paar problemen.”

Deelnemers aan de Open Friese Kampioenschappen Zandsculpturen werken aan een detail van het stadhuis van Bolsward. Foto: Persbureau Noordoost

Reageer op dit artikel