nieuws

‘Wat Heerlen doet is extreem’

bouwbreed

den haag/heerlen- De Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers (NVWB) ziet geregeld gemeenten hogere eisen stellen in aanbestedingseisen. Volgens NVWB-directeur J.H.M. Rovers spant Heerlen met de aanbesteding van de aanleg van het grensoverschrijdend bedrijventerrein echter de kroon. “Dat is echt extreem”, aldus de NVWB. Heerlen verwerpt elke vorm van kritiek.

In een brief aan het gemeentebestuur laakt de NVWB het aanbestedingsbeleid. De gestelde eisen zijn dusdanig hoog dat de regionale aannemers per definitie zijn uitgesloten. Gisteren luidde hierover de NVOB in deze krant al de noodklok. Met name het feit dat de eisen ook gesteld worden aan de deelnemers in een eventueel te vormen combinatie schiet de wegenbouwers in het verkeerde keelgat. “Het is toch ook van de gekke”, zegt Rovers, “wanneer je als gemeente een combinatie toestaat dan moet die gezamenlijk aan de eisen voldoen. En niet zoals Heerlen nu stelt dat een van de deelnemers aan de omzeteisen voldoet. Wat is dan de meerwaarde van de combinatie nog?”

De NVWB dringt er bij Heerlen op aan dat het midden- en klein bedrijf alsnog mogelijkheden krijgt om mee te doen. “Ik denk dat er door de gemeente onvoldoende over deze advertentie is nagedacht”, aldus Rovers.

Heerlen denkt daar echter heel anders over. In een communique zegt de gemeente onder andere dat juist omdat het project een strakke planning verlangt er hoge eisen aan de inschrijvers worden gesteld. “De lokale aannemers worden echter niet van deelname uitgesloten. Het werk is bewust opgedeeld in twee delen. Hierdoor zijn er mogelijkheden voor de kleine aannemers”, aldus Heerlen.

Op pag. 3 Heerlen bezorgt bouwers een kater.

Reageer op dit artikel