nieuws

Veel interesse bedrijven voor HSL

bouwbreed

den haag – Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft onverwacht veel reacties gekregen op een uitnodiging voor deelname aan de hogesnelheidslijn richting Belgie. Particuliere bedrijven konden tot afgelopen vrijdag reageren.

Bedoeling is dat bedrijven meebetalen aan een deel van het project, zoals ontwikkeling van de stations en de omgeving (in Amsterdam, Schiphol, Rotterdam en Breda). Ook konden ze zich inschrijven voor exploitatie van de lijn. Het is namelijk geenszins vanzelfsprekend dat de NS de nieuwe lijn mag gebruiken. Meer dan honderd bedrijven hebben gereageerd op het ‘consultatiedocument’, waaronder de NS. Dat is veel meer dan de ambtenaren van de projectgroep HSL-Zuid hadden verwacht.

Het ministerie wil met het prive-kapitaal zo’n 1,8 miljard gulden aantrekken. Het is niet duidelijk of de reacties dat bedrag zullen opleveren, omdat de bedrijven nog geen bod hoefden te doen. Ze moesten slechts met ideeen komen.

Dit najaar beslist de projectgroep op welke manier de HSL wordt geprivatiseerd. In het voorjaar komt dan de echte tender op de markt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels