nieuws

Sigma samen op met lakkendivisie Lafarge

bouwbreed

brussel/uithoorn – Verfproducent Sigma Coatings in Uithoorn gaat een gezamenlijke onderneming vormen met de lakkendivisie van het Franse bedrijf Lafarge.

Het is de bedoeling om de nieuwe onderneming op langere termijn op de effectenbeurs te noteren. Het moederconcern van Sigma, de Belgische oliemaatschappij Petrofina, maakte de plannen vrijdag bekend.

De gezamenlijke onderneming krijgt een jaaromzet van ruim f. 2,1 miljard, waarvan f. 1,7 miljard van Sigma. Lafarge, vooral actief op het gebied van bouwmaterialen, draagt met dochterbedrijf Peintures Batiment f. 435 miljoen bij. De twee partijen hopen eind dit jaar een definitief akkoord te tekenen.

De combinatie gaat behoren tot de drie grootste ondernemingen in West-Europa op het gebied van decoratieve lakken voor de bouw en doe-het-zelvers. In de Benelux en Frankrijk neemt de combinatie de tweede plaats in. De krachtenbundeling hangt samen met de groeiende concentratie in de lakkenindustrie.

Grote producenten zijn al jaren bezig door acquisities hun positie te versterken. Zo neemt Akzo Nobel binnenkort het Britse Courtaulds over, wat het de grootste lakkenproducent ter wereld maakt. Kleinere producenten hebben de keus te worden opgekocht of de eigen positie te versterken, zoals Sigma nu doet met Lafarge. “Vooral in de Europese bouw is vergroting van het marktaandeel noodzakelijk”, aldus een woordvoerder van Sigma.

Reageer op dit artikel