nieuws

Scandinaviers in Europa het duurst uit met wonen Nederlanders heel erg zuinig met inrichting van hun huis

bouwbreed

luxemburg – In de Europese Unie besteden Scandinaviers veruit het meest aan directe woonlasten (huur/hypotheek, gas, water en elektriciteit). Zweden zijn het duurst uit: zij geven 27 procent van het huishoudgeld uit aan wonen. Denen en Finnen volgen met respectievelijk 25,7 en 22,4 procent. Nederlanders besteden 18,3 procent van hun huishoudbudget aan wonen.

Dit blijkt uit een onderzoek over de periode 1975-1995 van het Europees Bureau voor de Statistiek (Eurostat). Dat heeft gedetailleerd uitgezocht hoe de inwoners van de lidstaten van de Europese Unie hun besteedbaar inkomen benutten. Daarbij zijn ook de uitgaven voor woonlasten en woninginrichting geanalyseerd.

Opvallend is dat Portugezen in de genoemde periode van twintig jaar geconfronteerd zijn met de grootste stijging (6,9 procent) van hun woonlasten. Desondanks betalen ze daaraan van alle Europeanen nog steeds het minste (6,7 procent van het huishoudgeld).

Nederland staat op de achtste plaats met 18,3 procent. Dat is overigens wel 2,1 procent meer dan in 1995 en ligt ook nog boven het Europees gemiddelde van 17,8 procent.

Woninginrichting

Luxemburgers geven het meest uit aan woninginrichting (10,8 procent), waartoe tevens gerekend moeten worden cv-installaties, sanitair etc. Ook zijn ze koploper waar het de gemiddelde groei in de periode 1975-1995 betreft. De inwoners van het groothertogdom gaven toen 3,9 procent meer huishoudgeld aan woninginrichting uit.

Nederlanders waren wat dat betreft bescheidener, zij gaven 1,4 procent meer uit. In totaliteit zijn Nederlanders overigens tamelijk zuinig met uitgaven voor de inrichting van hun woning. In de Europese ranglijst staat ons land op de negende plaats met 6,9 procent en dat is 1,0 procent minder dan in 1997.

Belgen, Italianen, Oostenrijkers en Portugezen spenderen behoorlijk meer aan het aankleden van de woning: respectievelijk 10,2, 9,6, 8,8 en 8,6 procent.

Met de uitgaven blijft Nederland ruim achter bij het Europees gemiddelde van 7,9 procent. Maar als het erom gaat wie het minst over heeft voor woninginrichting, dan zijn dat de Denen en Finnen (5,9 procent).

Reageer op dit artikel