nieuws

Ronde gevel op basis van rechthoekig bouwsysteem

bouwbreed Premium

rotterdam – Het Bestcon bouwsysteem van IBC Betonbouw te Best is gebaseerd op rechte hoeken. Toch is het ook te gebruiken bij kantoren met kwartronde gebogen gevels.

Het Rivium Parc Royale, een groep kantoorgebouwen in Capelle aan den IJssel, wordt uitgevoerd met het Bestcon 60 prefab bouwsysteem. Acht van de twaalf kantoren zijn gereed. Ze hebben een hoog afwerkingsniveau. Opvallend zijn de aluminium kozijnen, die zonder stelkozijnen in de betonnen gevelelementen zijn gemonteerd. Aan de binnenzijde zijn ze niet met latten afgewerkt, maar hebben een smalle koof rondom.

De eerste acht gebouwen zijn vierkant. De constructie bestaat geheel uit prefab betonnen elementen, gevels, vloeren, kolommen, wanden en trappen. Deze bouwdelen maken deel uit van het Bestcon bouwsysteem van IBC Betonbouw. Kenmerkend is het doorlopen van de vloeren tussen de kolommen en wanden, met stekeinden die worden aangegoten.

Constructief vormen de vloeren een geheel. Dat wordt bereikt door koppeldeuvelstrips bij de kolommen en de gevelelementen. Het zijn geprefabriceerde massieve betonnen vloeren, vervaardigd met Lytag, een licht toeslagmateriaal. Het verschil met kanaalplaatvloeren en bekistingsplaatvloeren is, dat zij elke gewenste beeindiging kunnen hebben. Het vloersysteem van IBC laat een gebogen gevel toe.

Architect Pim van der Ven uit Ridderkerk ontwierp vier kantoren met kwartronde gebogen gevels in plaats van rechte hoeken. Om toch bij het principe van het bouwsysteem te blijven, zijn de gevels niet vloeiend gebogen, maar met knikken. De kozijnen zijn vlak en de vensterbanken recht; toch maakt de gevel een vloeiend gebogen indruk. Daarmee is tegemoetgekomen aan de wens van de ontwerper, zonder het Bestcon systeem te verlaten. Daarmee kan schoon, droog en vlug worden gebouwd.

Reageer op dit artikel