nieuws

Rijkswaterstaat test onbekend hardhout

bouwbreed

delft – Rijkswaterstaat gaat een proef doen met twee duurzaam geproduceerde houtsoorten uit Brazilie. De Dienstkring Schelde-Rijn heeft dertig kubieke meter abiurana en mata mata preto besteld bij Van den Berg uit Nieuwerbrug. Deze houthandel was vorig jaar de eerste die tropisch hardhout kon leveren met het certificaat van de Forest Stewardship Council (FSC).

Het twee in Nederland vrijwel onbekende houtsoorten zullen worden toegepast voor remmingwerken en meerstoelen in vaarwegen met vierbaksduwvaart.

Rijkswaterstaat wil op den duur alleen nog maar gecertificeerd hout toepassen en plaatste eind vorig jaar een advertentie om initiatieven op dat terrein te lokaliseren. Behalve Van den Berg reageerden onder andere ook Staatsbosbeheer, rondhoutsorteerbedrijf Wiesel en houtimporteur Tulip Timer. Deze organisaties boden echter gecertificeerd hout aan dat voor de toepassing die Rijkswaterstaat op het oog had minder geschikt was. Lariks, douglas en eiken zijn namelijk minder sterk dan de nu gekozen houtsoorten uit Brazilie. Rijkswaterstaat denkt echter het Europese hout wel te kunnen inzetten op andere terreinen.

De proef van Rijkswaterstaat Het geselecteerde hout is overigens niet helemaal onbekend in Nederland. Abiurana werd vroeger incidenteel onder de naam Jan Snijder uit Suriname geimporteerd. Mata mata preto is verwant aan het soms voor palen gebruikte manbarklak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels