nieuws

Recreatiebouw door Paars verder onder druk

bouwbreed

den haag – Het schrappen van de hypotheekrenteaftrek voor tweede woningen betekent de doodsteek voor de recreatiebouw. Het overaanbod aan bestaande vakantiewoningen en de bouwplannen die nog in de pijplijn zitten, zorgen nu al voor de nodige problemen. “Dan is een besluit als dit funest voor de Nederlandse markt”, aldus F. Carl van Schoeman Makelaars in Veenendaal.

In het Regeerakkoord van Paars II is de kogel dan toch door de kerk. De hypotheekrente voor een tweede woning is voortaan niet meer aftrekbaar.

Volgens het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid zullen vooral de aannemers die betrokken zijn bij kleinschalige projecten dit merken. “De maatregel betekent wel degelijk een aderlating in de bouwproductie”, aldus een reactie van het NVOB.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zegt het besluit te betreuren. “Het betekent natuurlijk de doodsteek voor de recreatieve markt”, benadrukt Yda Geerts van de NVM.

Huisman van Makelaardij Hoekstra, met vestigingen in Heerenveen, Sneek en Drachten, is somber gestemd over de gevolgen van de maatregel. Momenteel bemiddelt Hoekstra voor het Villapark ‘De Herne’ in Terherne aan de rand van het Sneekermeer en het park ‘De Wetterkant’ in Grou. “Het schrikt veel mensen toch af”, verwacht Huisman. Nu al loopt de verkoop van de recreatiewoningen niet al te soepel. “Het gaat echt moeizaam. In De Herne hebben we ook woningen voor permanente bewoning en die gaan aanzienlijk sneller van de hand.”

Rampzalig

Ook Carl van Schoeman Makelaars in Veenendaal voorziet problemen in de recreatiebouw. “De markt is nu al overvoerd. Het is rampzalig voor de Nederlandse markt.” Carl die zich vooral ook bezighoudt met tweede woningen in het buitenland zegt daarvoor minder problemen te zien. “Francofielen hebben best geld over voor een huisje.”

Voor Haase van het gelijknamige bedrijf voor projectondersteuning geldt datzelfde toch ook voor de Nederlandse markt. “Mijn ervaring is dat mensen tegenwoordig veel geld over hebben voor hun ontspanning.”

Kwaliteit

Haase heeft momenteel de ontwikkeling van het Villapark Lingemeer tussen Tiel en Rhenen onder handen. Het recreatiepark wordt gebouwd door Fort Bouw. De prijzen van de bungalows zijn vanaf 300.000 gulden v.o.n. Haase: “En de verkoop gaat goed. Je moet kwaliteit leveren. Er is wel veel aanbod maar het gaat om wat je te bieden hebt en op welke plek, dan gaat het altijd goed. En dan is hypotheekrenteaftrek mooi meegenomen maar zeker niet doorslaggevend.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels