nieuws

NS werkt samen met Fransen aan 25kV-net

bouwbreed

utrecht – NS Railinfrabeheer heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Societe Nationale de Chemin de Fer (de Franse spoorwegen) over de aanleg van het 25 kilovolt (kV)-net. Momenteel rijden de treinen op 1500 Volt gelijkstroom. Die spanning is onvoldoende voor de hogesnelheidslijn en voor trajecten waarop veel zware treinen rijden. Daarom is besloten voor de HSL-zuid en de Betuweroute 25 kV wisselstroom toe te passen. Het eerste stukje Betuweroute, de Havenspoorlijn moet al volgend jaar van deze hoge spanning zijn voorzien.

De Nederlandse Spoorwegen hebben zelf nauwelijks ervaring met 25 kV, maar de Fransen werken al bijna 20 jaar met deze spanning op het TGV-net. Technici van de SNCF gaan NS op diverse gebieden adviseren. Op sommige plaatsen en kruisingen komen beide spanningen naast elkaar te liggen.

De ingenieurs gaan onderzoeken hoe ze kunnen voorkomen dat de sterke elektro-magnetische velden van de 25 kV de Automatische Treinbeveiliging of de telecommunicatie van andere treinen gaat beinvloeden. Daarnaast helpen de Fransen bij de realisatie en ingebruikneming van de 25 kV. De samenwerkingsovereenkomst geldt voorlopig voor drie jaar.

Reageer op dit artikel