nieuws

Nedeco vreest gevolgen economische crisis Azie

bouwbreed Premium

den haag – Nedeco boekte vorig jaar een omzet van f. 479 miljoen, 2% meer dan in 1996. De grootste groei deed zich voor in de havenontwikkeling in Azie. Nedeco heeft haar positie in Zuidoost-Azie de laatste tien jaar versterkt. De groep zegt in haar verslag over 1997 te verwachten dat de cijfers dit jaar zullen lijden onder de economische crisis in het gebied.

De activiteiten in het Midden-Oosten groeiden vorig jaar met 108% en in Latijns-Amerika met 37%. De omzet in Zuidoost-Azie daalde met 22%. De Europese markt buiten Nederland droeg voor 40% bij aan het resultaat van Nedeco. Het aantal projecten steeg met 34%, terwijl de omzet slechts met 2% toenam. Vooral in Europa daalt de individuele contractwaarde – een zorgelijke ontwikkeling, gezien de hoge initiele kosten.

Vorig jaar kreeg de groep diverse grote projecten toebedeeld, zoals in havenontwikkeling, stedelijke infrastructuur en institutionele verbeteringen voor waterbeheer. Met wereldwijde samenwerkingsverbanden willen de deelnemende bureaus profiteren van de toenemende privatisering van de infrastructuur. Nedeco gaat ervan uit dat de wereldeconomie blijft groeien. Een bovengemiddelde groei doet zich voor in waterbeheer, milieu en transportinfrastructuur. Ook landaanwinning is van belang voor de groep, die dan ook blij is met het besluit van WL/Delft Hydraulics om opnieuw toe te treden tot Nedeco.

De groepsleden boeken de helft van hun omzet op hun thuismarkt. Dit legt een sterke basis voor toekomstige overzeese activiteiten. Nedeco verwacht op de lange termijn te kunnen groeien met multidisciplinaire diensten. Ook wil het bedrijf zijn positie in Midden- en Oost-Europa en in het Midden-Oosten verstevigen, waar het de samenwerking van sterke lokale partijen zal zoeken. De nadruk ligt op transport en distributie, energie en sociale ontwikkeling.

Reageer op dit artikel