nieuws

Minister moet zich uitspreken over ‘bootmansstoeltjes’

bouwbreed Premium

zutphen – De minister van Sociale Zaken buigt zich over de vraag of leidekkers bij het herstel van torenspitsen gebruik mogen maken van bootmansstoeltjes. Dat is het gevolg van een voorlopige beschikking van de rechtbank in Zutphen waardoor het stilleggen van het werk aan de Pancratiuskerk in Haaksbergen en de hervormde kerk is opgeheven.

Het leidekkersbedrijf Koenders uit Neede heeft het werk hervat, de leidekkers gaan als vanouds in hun bootmansstoeltjes naar de kerktoppen. De arbeidsinspectie had het werk aan de kerken van de ene op de andere dag stilgelegd omdat de wet voorschrijft dat de aannemer de toren in de steigers moet zetten.

De rechtbank liet zich door Koenders overtuigen van diens veiligheidsmaatregelen en kritiseerde de ‘overval’ van de arbeidsinspectie. Maar de rechter sprak zich uitdrukkelijk niet uit over de veiligheid van de bootmansstoeltjes. Alle twintig erkende leidekkersbedrijven in ons land werken aan de hand van deze methode.

“Ik heb een flauw vermoeden dat de minister de wet gaat aanpassen”, zegt directeur Dinand Koenders van het gelijknamige leidekkersbedrijf. Volgens hem is het gebruik van bootmansstoeltjes bij werkzaamheden aan torenspitsen veel veiliger dan het plaatsen van steigers. “Als je – bovendien – overal steigers bij moet zetten, dan gaat dat de belastingbetaler heel veel geld kosten.”

De arbeidsinspectie in Arnhem hoopt dat de minister duidelijkheid schept. De wet verplicht tot het plaatsen van steigers bij werken op grote hoogte. Daarbij is vooral gedacht aan de veiligheid van glazenwassers.

De arbeidsinspectie heeft het werk van Koenders stilgelegd “omdat we meenden dat er sprake was van ernstig gevaar voor personen”, zegt hoofdinspecteur W. van Berk. “De rechter heeft nu een afweging gemaakt tussen de veiligheid en het economisch belang. Maar hij heeft geen principiele uitspraak over de veiligheid gedaan.”

De arbeidsinspectie heeft het gebruik van de bootmansstoeltjes, waarmee de leidekkers zich naar boven trekken, nooit toegejuicht. Het risico dat een persoonlijke fout meteen tot een dodelijk ongeval leidt, is volgens Van Berk zeer groot.

De arbeidsinspectie erkent dat Koenders alle mogelijke veiligheidsmaatregelen neemt, maar houdt het gebruik van de bootmansstoeltjes nauwgezet in het oog. Van Berk: “Als er gestunt wordt, dan zullen we niet schromen een werk weer meteen stil te leggen.”

Reageer op dit artikel