nieuws

KvK’s willen snel nationale luchthaven in Flevoland’

bouwbreed Premium

lelystad – De Kamers van Koophandel voor Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, regio Zwolle, Veluwe, Twente en Gooi- en Eemland willen dat het kabinet zo snel mogelijk besluit tot de aanleg van een tweede nationale luchthaven. De Kamers pleiten voor de locatie Flevoland, omdat het de enige optie is die op korte termijn kan worden uitgevoerd en bovendien verreweg de goedkoopste oplossing is.

Verder wijzen de Kamers erop dat een luchthaven in Flevoland voor de rijksoverheid een unieke kans is om de economische ontwikkeling in de noordelijke en oostelijke provincies een impuls te geven. Ook belangrijke wegverbindingen, zoals de A6-A9 (Schiphol-Almere), de A30 (Almere-Barneveld) en de A23 (Lelystad-Zwolle) zullen door de luchthaven versneld worden gerealiseerd.

Het economische belang van de ‘overloop’-luchthaven ligt vooral in de vrachtluchtvaart. Volgens huidige scenario’s gaat de nieuwe luchthaven driemaal zoveel vracht afwikkelen als Schiphol. Dit betekent een winst van tienduizenden arbeidsplaatsen, een relatieve verschuiving van het economisch zwaartepunt naar het noordoosten van Nederland en een forse verbetering van infrastructuur en bereikbaarheid aldaar.

Reageer op dit artikel