nieuws

Industriebouw HBG gaat onder het mes

bouwbreed

den haag – Bij FIB (Friesche Industriele Bedrijven) vallen gedwongen ontslagen. Het HBG-onderdeel is bezig met een rationaliseringsslag. In de vestiging Leeuwarden staan tegen de veertig arbeidsplaatsen op de tocht.

“De ontslagen zullen vallen op de kantoren en de centrale diensten”, rept het pamflet van CNV Metaaltechniek. “Geschokt hebben wij kennis genomen van het voornemen van de directie van FIB veertig tot vijfenveertig arbeidsplaatsen te schrappen. Dit betekent volgens de directie voor 38 medewerkers gedwongen ontslag.”

De directie van FIB Leeuwarden en vakorganisaties zijn niet bereikbaar voor commentaar. Volgens een ingewijde is het ontslag “een uitvloeisel van het rationalisatieprogramma dat wordt uitgevoerd bij HCG. Het bedrijf wordt aangepast aan marktontwikkelingen. Twee jaar geleden is daarmee begonnen en FIB Leeuwarden is als laatste vestiging aan de beurt.”

HCG is de industriele bouwgroep van HBG. Na de overname van FIB, begin 1994, bestaat dit onderdeel verder uit A en N en een deelneming in NEM. De moeilijke omstandigheden in de industriebouw zorgen ervoor dat HCG marginaal bijdraagt aan het resultaat van de moeder. Er zijn voldoende opdrachten binnen te halen, maar door de toenemende concurrentie slinkt de marge. Over 1996 werd verlies geleden.

Als gevolg van de aanpassing in Leeuwarden zal deze vestiging van HCG in de rode cijfers duiken. De kosten van het sociale plan gaan onmiddellijk ten koste van het resultaat. Onduidelijk is of HCG daardoor wederom verlies zal lijden.

De vakorganisaties zijn er ongelukkig over dat het plan net voor de vakantie naar buiten kwam. Zij praten pas op 26 augustus en 3 september met de FIB-directie, na tegenonderzoek van een extern bureau.

Reageer op dit artikel