nieuws

Helft vacatures in Belgische bouw wordt niet opgevuld

bouwbreed

brussel – In Belgie kan aan de helft van de vacatures in de bouw niet worden voldaan. Dat zeggen de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling

(VDAB) en zijn Waalse tegenhanger Forem.

Volgens het Fonds voor de Vakopleiding (FVB) wordt het probleem veroorzaakt door “de snelle evolutie op het gebied van nieuwe materialen, uitrusting en uitvoeringsmethoden.” Het FVB vreest dat het niet langer mogelijk is voor de openstaande vacatures voldoende opgeleid personeel te vinden. Op korte termijn is ook geen verbetering in zicht.

Twintig jaar geleden was 45% van de bouwvakarbeiders in Belgie goed geschoold tegenover 20% ongeschoolden. Terwijl 35% als ‘geoefend’ wordt aangeduid, waarmee wordt bedoeld dat ze weliswaar geen volledige opleiding genoten, maar toch voldoende ervaring hebben. Momenteel is 55% van de bouwvakarbeiders in Belgie geschoold en nog maar 8% ongeschoold tegenover 37% zogeheten ‘geoefenden’.

Sociale partners in de Belgische bouw zagen vorig jaar al aankomen dat er weldra niet meer voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar zou zijn. Om het tekort aan geschoolde arbeidskrachten te verminderen, stelden ze samen een werkgelegenheids- en opleidingsplan op. Dat zorgde voor een betere voorbereiding van leerplichtige jongeren op een baan, de omscholing van werklozen voor een job en bijscholing aan bouwvakarbeiders.

Het FVB sloot een overeenkomst met het ministerie van Onderwijs om de kwaliteit van het bouwonderwijs te verbeteren. Dat gaf positieve effecten, maar alle knelpunten werden niet weggewerkt. Zo kampt Vlaanderen met een overaanbod aan opleidingen in de houtsector en besteedt het bouwonderwijs onvoldoende aandacht aan beroepen als dakdekkers, tegelzetters, stukadoors en vloerleggers. Het gevolg is dat de meerderheid van de leerlingen voortijdig de opleiding vaarwel zegt en de instroom van vaklieden achterblijft op de vraag.

Bijscholing van werkende bouwvakkers blijkt daarentegen een succes. Van oktober 1997 tot mei van dit jaar hebben 680 bouwbedrijven 4300 bouwvakkers een bijscholing laten volgen gedurende gemiddeld zes dagen per arbeider.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels