nieuws

‘Eigen cursuspromotor voor restauratievak’

bouwbreed

utrecht- Om leerlingen enthousiast te maken voor een restauratie-opleiding zou Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf (SVB) een speciale medewerker moeten aantrekken. “Naast het op de rails zetten van promotie-achtige activiteiten moet die functionaris bedrijven en scholen langs gaan om de instroom te bevorderen.” Dat zegt M.S.M. de Bruin, directeur van Aannemingsbedrijf Jurriens en bestuurslid van de stichting Vakgroep restauratie. De SVB laat weten er vooralsnog geen heil in te zien.

De Bruin reageert hiermee op uitspraken van Wouter Turpijn, directeur van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf dat er een schreeuwend tekort aan vaklieden dreigt. Ook de Rijksdienst voor de Monumentenzorg liet weten zich zelfs af te vragen of de bouw de achterstand in monumentenrestauraties nog wel aankan.

Het zijn uitspraken waar De Bruin zich over heeft verbaasd. Hoewel hij toegeeft dat het convenant dat de instroom van leerlingen in de restauratiebranche regelt is mislukt, plaatst hij vraagtekens bij de ‘enorme’ achterstanden die er zouden zijn. Volgens hem is er elk jaar een markt van 500 miljoen gulden in de restauratiesector beschikbaar. Samen met Koninklijke Woudenberg Ameide en anderen is Jurriens leading in de restauratiemarkt. Deze markt ziet hij eerst niet groeien “En van de toegezegde subsidiestroom van het Rijk is nog niet of nauwelijks iets substantieels vrijgekomen. Dat is, denk ik, ook het grootste probleem in de restauratiesector: het uitblijven van subsidie.”

Enthousiasmeren

Tien procent van het personeelsbestand van Aannemingsbedrijf Jurriens zijn leerlingen. De Bruin zegt dagelijks mee te maken dat de meesten niet staat te springen om weer een opleiding te volgen. Volgens de bouwer zou het een hele verbetering zijn als de SVB met hun specifieke cursussen voor de restauratiesector aan de weg gaat timmeren. “Iemand die zich alleen daarmee bezig houdt. Die de scholen langsgaat, promotie-activiteiten ontwikkelt en alleen maar verantwoordelijk is voor de instroom van leerlingen.” De Bruin ziet geen heil in het plan van de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf om samen met werkgevers en sociale partners een brancheplatform op te richten om het tij te keren. “Dat wordt weer een nieuw praatcollege waar je niets mee opschiet.”

De Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf ziet vooralsnog geen winst in zo’n nieuwe kracht. “Onze opleidings- en kwaliteitsadviseurs hebben de restauratieopleidingen in hun pakket. Ik denk niet dat scholen het interessant vinden als je alleen over een aspect wat komt vertellen. Die willen juist een bouwbreed verhaal”, aldus de SVB-woordvoerder.

Meer over de schaarse instroom in de restauratiesector

vandaag op pagina 5.

Reageer op dit artikel