nieuws

Corporatie-ontwikkelaar Stadsruim mislukt

bouwbreed

den haag – De Rotterdamse ontwikkelaar Stadsruim heeft het niet gehaald. Beide vennoten, de corporaties Woningbedrijf Rotterdam en Onze Woning, zagen geen toekomst meer voor dit bedrijf. In de Maasstad is nu nog slechts een ontwikkelaar actief die in bezit is van corporaties: Estrade.

“Stadsruim had geen body. Het was te klein. Om het overeind te houden, moesten de twee vennoten hun projectmanagement er in onder brengen en daar hadden we geen zin in”, aldus Frans Erkens, directeur Woningbedrijf Rotterdam (WBR), desgevraagd. “Stadsruim heeft de twee bedrijven een kleine vijf ton gekost.”

Begin 1996 ging Stadsruim als eerste corporatie-ontwikkelaar in Rotterdam van start. Het bedrijf had als doel de integrale ontwikkeling van de nieuwe woongebieden in en rond Rotterdam. Erkens: “Door vertragingen van Vinex in Rotterdam zijn deze activiteiten niet van de grond gekomen. Je kunt stellen dat Stadsruim te vroeg van start is gegaan. Overigens is het nu zo, dat we nooit meer een ontwikkelaar zullen optuigen. Ook onze visie op ons werk is namelijk veranderd.”

Voor concurrent Estrade is er geen vuiltje aan de lucht. Directeur Rene Stet is positief over de ontwikkelingen van zijn bedrijf. “We hebben de afgelopen twee jaar 750 nieuwbouwwoningen per jaar opgeleverd. Daarnaast hebben we een stevige portefeuille groot onderhoud. Andere partijen, zoals beleggers en ontwikkelende aannemers, vragen onze diensten en dat zorgt ook voor inkomsten.”

Waarom gaat Estrade door en stopt Stadsruim?

Stet: “Onze aandeelhouders durven hun nek uit te steken. We hebben voorgesteld op de Vinex-locatie Nesselande alle bereikbare woningen te ontwikkelen en dat zijn er 1500. We durven te acquireren om het bestand te vernieuwen. Onlangs versterkten de drie vennoten Estrade door er de bedrijfshuisvesting is onder te brengen. In binnenstedelijke gebieden moet wonen en winkelen vaker integraal worden aangepakt.”

Reageer op dit artikel