nieuws

Claims van Chipshol de prullenbak in

bouwbreed

Amsterdam – De 224 accountants die in 1993 deel uitmaakten van de maatschap Coopers en Lybrand, kunnen voorlopig weer rustig ademhalen. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren een schadeclaim tegen hen van 652 miljoen gulden afgewezen. Chipshol Forward en de beide oprichters van deze vastgoedontwikkelaar eisten dit bedrag van het accountantskantoor en diens voormalige bestuursvoorzitter C. van Luijk.

Chipshol en de familie Poot laten het er niet bij zitten. De onderneming, gespecialiseerd in onroerendgoedprojecten rondom Schiphol, gaat in hoger beroep. Een aantal overwegingen en bevindingen in het vonnis zijn onbegrijpelijk en/of onjuist, stellen Chipshol en huisadvocaat mr. W. Slagter.

De vastgoedontwikkelaar had in totaal drie zaken aangespannen, tegen onder meer Coopers en Lybrand, Van Luijk en de eveneens aan dit kantoor verbonden registeraccountant J. Bresser. Coopers weigerde in 1993 de jaarstukken van Chipshol goed te keuren. Dat zorgde volgens vader en zoon Poot voor wantrouwen bij beleggers, financiers en klanten, waardoor de projectontwikkelaar zijn ambitieuze groeiplannen niet meer kon uitvoeren.

De weigering van Coopers de jaarrekening goed te keuren volgde op insinuaties van Coopers-accountant Bresser aan het adres van zoon P. Poot. Die zou volgens de registeraccountant mogelijk 5 miljoen gulden hebben verduisterd. Op grond van dit rapport zetten de Chipshol-aandeelhouders Poot jr. aan de kant. Later heeft de tuchtraad van de accountantsorganisatie Nivra Bresser voor dit rapport een waarschuwing gegeven.

Berisping

Bestuursvoorzitter Van Luijk van Coopers dreigde vervolgens het jaarverslag van Chipshol de goedkeurende verklaring te onthouden, tenzij de projectontwikkelaar zou afzien van schadeclaims. De toenmalige Chipshol-directie gaf aan die eis gehoor. Van Luijk kreeg in verband met deze handelwijze in hoger beroep een berisping van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Vader en zoon Poot stapten daarop naar de rechtbank. Zij eisten in totaal 652 miljoen gulden van Coopers, Van Luijk, Bresser en de 224 leden van de toenmalige accountantsmaatschap, die allen op hun prive-adres een dagvaarding kregen toegestuurd.

De rechtbank vindt de handelwijze van de accountants en Coopers echter niet onrechtmatig. Ook hebben de opmerkingen van Bresser volgens het vonnis niet geleid tot de breuk tussen vader en zoon Poot en de andere aandeelhouders van Chipshol. Jan Poot en zoon en Chipshol draaien nu wel op voor de omvangrijke kosten van de slepende procedures; in totaal bijna een ton.

Reageer op dit artikel