nieuws

Belgische architecte in Nederland bijgeschoold

bouwbreed

delft – De Nederlander is arrogant en de Belg is gezellig maar niet zakelijk. Het zijn vooroordelen, maar ze bestaan nu eenmaal. Daar kun je niet omheen, vindt de Belgische architecte Barbera Renier. Als Nederlanders met Belgen zaken doen, of omgekeerd, zullen ze in hun achterhoofd rekening moeten houden met zulke vooroordelen.

Dat is een van de conclusies, die Renier trok toen ze in het kader van haar afstuderen aan de Technische Universiteit in Delft de verschillen onderzocht tussen de Belgische en de Nederlandse bouwwereld.

In Belgie studeerde Renier af als architect. Ze toog vervolgens naar Nederland om zich te bekwamen in een vak dat in Belgie nog in zijn kinderschoenen staat: bouwmanagement. Bouwmanagement/

Vastgoedbeheer is een van de richtingen waarin Delftse bouwkundestudenten kunnen afstuderen.

Een projectmanager is iemand, die in de bouw onder meer contacten tussen uitvoerders soepel laat lopen, die zorgt dat alles op tijd gebeurt en dat er aan kostenbewaking wordt gedaan. Deze coordinerende taken worden in Belgie vooral vervuld door de architect. Dat komt volgens Renier door de Belgische wetgeving. Om in Belgie een bouwvergunning te kunnen krijgen, moet er altijd een architect aan te pas komen. Vervolgens is de architect op grond van de wet tien jaar aansprakelijk voor zichtbare en onzichtbare gebreken, die in de loop der tijd bij het bouwsel aan het licht komen.

“Doordat de architect verantwoordelijk is, wil hij alle touwtjes in handen houden. Hij zal niet gauw zaken uitbesteden aan een projectmanager of een projectbureau”, vertelt Renier.

Vooral opdrachtgevers zijn er volgens Renier bij gebaat dat er ook in Belgie projectmanagers worden ingeschakeld. “Al is het maar uit oogpunt van kostenbewaking.”. Vaak lopen discussies over meerkosten aan bouwwerken soepeler als er een projectmanager bij betrokken is geweest, veronderstelt de pas afgestudeerde.

Renier solliciteert nu. Ze wil in Nederland bij een projectontwikkelaar of een vergelijkbaar bedrijf aan de slag als projectmanager. Later wil ze eventueel wel weer in Belgie aan de slag, hetzij voor een Nederlands bedrijf, hetzij voor een Belgisch. Renier denkt vooral voor Nederlandse bedrijven meerwaarde te hebben, omdat ze als Belgische gemakkelijker met Belgen omgaat. Ze denkt dat een stukje achterdocht verdwijnt wanneer een samenwerking tussen Belgen en Nederlanders feitelijk wordt uitgevoerd door Belgen onderling.

Deze psychologische wetenschap haalde de architecte/bouwmanager uit een afstudeerproject van studenten aan de HEAO in Arnhem: ‘Belgie als handelspartner, ver weg en naast de deur’. Renier: “De tijd die Vlamingen steken in het opbouwen van een vertrouwensrelatie, ziet de Nederlander als tijdverspilling. Volgens Renier is dat vertrouwen voor de Vlaming puur noodzakelijk om zaken te kunnen doen.” Als ‘kenner’ van de twee nationaliteiten denkt Renier als figuurlijke bruggenbouwer veel te kunnen doen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels