nieuws

Afvalcontainer kan niet langer aangemerkt als straatmeubilair

bouwbreed Premium

den haag – Het gemeentebestuur van Hendrik-Ido-Ambacht kan weer even wat rustiger ademhalen. De tweehonderd conmatics, vuilcontainers waar wijkbewoners hun vuil naartoe moeten brengen, hoeven niet te worden verwijderd. Maar gemeenten kunnen de containers niet langer afdoen als ‘straatmeubilair’.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in Den Haag.

Voor veel Nederlandse gemeenten blijft deze kwestie belangrijk. Het staat nu vast dat de conmatics niet zonder bouwvergunning kunnen worden geplaatst. Tot nu toe noemden gemeenten de containers ‘straatmeubilair’ en werden ze zonder bouwvergunning neergezet. Dat is niet meer mogelijk.

Sinds 1994 is in Hendrik-Ido-Ambacht, net als in tal van andere gemeenten, een nieuw gescheiden inzamelingssysteem voor huisvuil ingevoerd. De vuilnisman komt niet meer langs, maar de mensen brengen hun afval naar de centraal opgestelde conmatics, die geregeld worden geleegd.

Niet iedereen is even gelukkig met dit systeem. Wanneer je conmatics voor de deur hebt staan, kan dat nogal wat stank- en geluidsoverlast opleveren. Een familie uit Hendrik-Ido-Ambacht ging daarom tot actie over en stapte naar de rechtbank in Dordrecht. Die gaf de familie gelijk. De containers mogen niet zonder bouwvergunning geplaatst worden.

Groenvoorziening

Daarna deed zich het volgende probleem voor. De containers staan veelal op plaatsen, die volgens het bestemmingsplan belegd zijn met de bestemming ‘groenvoorziening’. Daar mag je niet zomaar iets bouwen. De familie trok de conclusie dat voor de conmatics voor hun deur (geplaatst op een perceel met de bestemming ‘groenvoorziening’) nooit een bouwvergunning verleend kan worden. Ze verlangden daarom verwijdering. Die eis werd door de rechtbank in Dordrecht van de hand gewezen.

De familie was niet overtuigd en tekende hoger beroep aan bij de Raad van State in Den Haag. Daar is het vonnis van de Dordtse rechtbank nu integraal goedgekeurd.

De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht hoeft de conmatics niet weg te halen vanwege de verzekering dat er hard gewerkt wordt aan een oplossing.

Bestemmingsplannen worden aangepast, waarna er wel bouwvergunningen voor de containers kunnen worden verleend. Natuurlijk kunnen de tegenstanders de bestemmingsplanwijzigingen en bouwvergunningen ook weer in rechte aanvechten.

Reageer op dit artikel