nieuws

Wethouder klaagt over aankoopkosten grond

bouwbreed

harenkarspel – De gemeente Harenkarspel zal elk jaar een schadepost van f. 50.000 op de balans moeten bijschrijven, zolang er niet gebouwd kan worden in de kern Eenigenburg.

Dit zei wethouder mevrouw M. Tijm (CDA) dinsdag tijdens een hoorzitting voor de Raad van State, waar het bestemmingsplan ‘Eenigenburg 1995’ ter discussie stond. De gemeente stelde dit plan op om nieuwbouw mogelijk te maken op het voormalige terrein van bouwbedrijf TAK. Volgens het bestemmingsplan mogen er op het perceel een monumentale stolpwoning en vijf ‘gewone’ woonhuizen gebouwd worden.

Vorig jaar eisten de Stichting Landelijk Eenigenburg en een aantal andere partijen schorsing van het bestemmingsplan in een spoedprocedure voor de Raad van State. De eisers waren niet zozeer tegen de bouw van de stolpwoning gekant, alswel tegen de komst van de vijf overige woningen. Deze zouden niet in de omgeving passen. Rechter J. de Vries van de Raad van State schorste het bestemmingsplan toen, zodat er tot nu toe niet gebouwd kon worden. Intussen drukken de kosten van de grondaankoop op de gemeentebegroting. Sinds de schorsing is de gemeente er volgens de wethouder f. 60.000 gulden bij in geschoten. Voor de stolpwoning zou een koper zijn gevonden.

Inmiddels is de Raad van State begonnen met behandeling van de bodemprocedure. Het eindoordeel over het bestemmingsplan wordt over een week of zes verwacht.

Reageer op dit artikel