nieuws

Vermeer en Dura mogelijk verder als een combinatie

bouwbreed Premium

den haag – De Vermeer Groep en de Dura Bouwgroep voeren orienterende fusiegesprekken. Als het samengaan een feit is, ontstaat een bouw- en ontwikkelconcern met een omzet van tegen de f. 1,5 miljard.

Bij de afscheidsreceptie van J.W. van Spandonck, voorzitter raad van bestuur Vermeer Groep, was de mogelijke fusie tussen de Rotterdammers (Dura) en de Hoofddorpers (Vermeer) ‘talk of the town’. Op dit feest was de top van Dura aanwezig. “We hadden verwacht dat daar de fusie bekend zou worden gemaakt”, zegt een concurrent van de twee die ook op het feest was. Een andere ondernemer uit de bouwnijverheid geeft aan, dat er al zeker twee maanden wordt gepraat. De fusie is ook in bancaire kringen doorgedrongen. “We verwachten binnen een jaar een beursgang”, aldus een analist. “Dat is ook noodzakelijk om de nieuwe onderneming een zekere schaalgrootte te geven. Ze zullen moeten gaan kopen.”

In dit stadium houden zowel Dura als Vermeer de boot af. Woorden als “een broedende kip niet storen” en “we praten met iedereen” vallen op te tekenen. “Je loopt veel harder dan de feiten als je zegt dat we volgende week een fusie aankondigen”, is de meest concrete aanwijzing dat er een fusie in de maak is. De twee bedrijven passen op het eerste gezicht goed bij elkaar. Bij de presentatie van de jaarcijfers 1997 gaf Dura aan niet meer afwijzend te staan tegenover het opbouwen van een infradivisie. Het Rotterdamse concern heeft de laatste vijf jaar met succes een onderneming neergezet die actief is in woning- en utiliteitsbouw, en is daarnaast ook nog eens ontwikkelaar.

Vermeer heeft zich ontwikkeld tot een excellente gww-aannemer. Bij grote projecten als de Betuweroute is de onderneming uit Hoofddorp betrokken. De onderneming is minder succesvol gebleken in het ontwikkelen van woningen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar leed Verom, de ontwikkelaar, verlies.

Als de fusie doorgaat en de jaarcijfers van 1997 worden gebruikt, dan ontstaat een bedrijf met een omvang van f. 1,4 miljard, dat een winst zou hebben geboekt van f. 23,4 miljoen. In rangorde gemeten staat de onderneming onder Boskalis op de negende plaats net boven Strukton.

De twee bedrijven zijn in bezit van de families Dura en Vermeer. De Dura Bouwgroep is voor 85 procent in handen van Dura International. De resterende 15 procent verkeert bij Parnib. De NPM heeft een belang van 38 procent in de Vermeer Groep, dat voor de rest in bezit is van P. Vermeer Beheer.

Reageer op dit artikel