nieuws

Urgentie woningzoekenden Grootegast betwijfeld

bouwbreed

den haag – Bestaat er nu werkelijk een lijst van aan Grootegast verbonden personen die een woning zoeken, of trekt Grootegast woningzoekenden uit omliggende gemeenten aan? Voor een groep inwoners van de kern Opende (gemeente Grootegast) blijft deze vraag actueel. Zij vervoegden zich bij de Raad van State om hun beroep toe te lichten tegen het nieuwe bestemmingsplan ‘Topweer 2’ van Grootegast.

Op basis van dit plan kunnen bij Opende 38 nieuwe woningen gebouwd worden. “Al geruime tijd kunnen geen bouwkavels meer worden uitgegeven in Opende terwijl er veel kopers zijn. Op dit moment staan er 48 serieuze gegadigden ingeschreven voor de 38 kavels. Er zijn situaties bekend, dat gegadigden voor de huisvesting noodoplossingen hebben gevonden in de vorm van het plaatsen van een stacaravan”, vertelde Grootegaster wethouder Dirk Visser dinsdag in Den Haag.

“Dat is de zaken omdraaien”, vindt omwonende J. Post. Hij vervolgt: “De gemeente is zelf schuld van deze situatie. Ze hebben mensen dingen beloofd, die ze niet waar konden maken.”

Post en zijn collega-omwonende J. Boer vertellen dat ze er niet zulke problemen mee hebben als er in Opende nieuwbouw wordt gepleegd, mits dat maar gebeurt ten behoeve van de woningbehoefte uit de eigen woonkern. Volgens hen heeft de gemeente altijd verzekerd dat er alleen ten behoeve van die specifieke behoefte gebouwd zou worden. “Maar vervolgens gingen ze her en der op woonbeurzen staan om bouwkavels te verkopen. Ze beloofden de mensen dat ze binnen de kortste keren zouden kunnen bouwen. Dat bleek uiteindelijk niet te kunnen omdat wij beroep hadden ingesteld. Maar dat is ons toch niet te verwijten? Er was ons toch voorgespiegeld dat alleen voor de eigen behoefte gebouwd zou worden. Maar het bleek gewoon te gebeuren om geld te verdienen”, aldus Post.

Stacaravan

Hij vindt dat de omwonenden er in elk geval niets aan kunnen doen dat er mensen zijn geweest, die na de toezeggingen van de gemeente hun huis verkochten, en nu in een stacaravan moeten bivakkeren. De omwonenden vinden dat het gemeentebestuur gewoon z’n toezeggingen moet nakomen en in Opende alleen de broodnodige bouwmogelijkheden moet scheppen.

Eind juli hopen de rechters van de Raad van State een oordeel klaar te hebben over het bestemmingsplan ‘Topweer 2’ van Grootegast.

Eerder vroegen de omwonenden in een bij de Raad van State aangespannen spoedprocedure om schorsing van het gewraakte bestemmingsplan. Dat verzoek werd toen afgewezen.

Reageer op dit artikel