nieuws

Uitstel voor A50 bij Son en Breugel

bouwbreed

eindhoven- Het viaduct over het Wilhelminakanaal ligt er stil en verlaten bij. Dat zal nog wel even zo blijven ook, nu de Raad van State het bestemmingsplan A50 Son en Breugel heeft vernietigd. De berekeningen voldoen niet, zo oordeelde de raad. Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Brabant moeten hun huiswerk overdoen. Vertraging: naar verwachting twee jaar.

Het gaat niet goed met de aanleg van de snelweg A50 tussen Eindhoven en Nijmegen. Door de vernietiging van het bestemmingsplan door de Raad van State is er een forse kink in de kabel gekomen. En dat terwijl Son en Breugel zit te springen om de weg die het centrum van de gemeente van het doorgaande verkeer moet ontlasten.

Tegenstanders van de snelweg hebben de Raad van State echter ervan kunnen overtuigen dat de berekeningen van de groei van het autoverkeer niet kloppen. Groei van het autoverkeer werd destijds nog niet zo explosief ingeschat als nu het geval blijkt te zijn. Er zijn in de visie van de tegenstanders dus extra maatregelen nodig om de overlast van de snelweg voor omwonenden te beperken. De Raad van State gaf de bezwaarmakers gelijk en vernietigde het bestemmingsplan

Geen vergissing

Een en ander betekent dat de plannen moeten worden aangepast. Dat de bouw van de brug over het Wilhelminakanaal al is voltooid, wordt door de projectleider A50 van Rijkswaterstaat, Eijkelenboom, niet als vergissing gezien. “De brug is zeker geen blooper. Die hebben we niet voor niets gebouwd”, aldus de projectleider in het Eindhovens Dagblad. Afgelopen week is Rijkswaterstaat ook begonnen met de Europese aanbestedingsprocedure voor de bouw van de brug bij Veghel.

In Son en Breugel is met teleurstelling op het uitstel van de weg gereageerd. Met name het actiecomite dat zich voor de komst van de weg inzet, voelt zich tekort gedaan. Het gemeentebestuur van Son en Breugel laat weten de vertraging jammer te vinden, maar er tegelijkertijd op te rekenen dat het uitstel tot een “nog beter plan” leidt.

Reageer op dit artikel