nieuws

Technocentra moeten jeugd interesseren voor techniek

bouwbreed

den haag – Zeventien regio’s in Nederland krijgen misschien een technocentrum. In deze centra zullen schoolkinderen kennis kunnen maken met techniek. Maar ook bedrijven kunnen in deze ‘oefentuinen’ kennis opdoen, omdat er dure apparatuur aanwezig is waar ze zelf vaak niet over beschikken. Als de plannen worden goedgekeurd, beslist een volgend kabinet over de oprichting.

Vijf regio’s hebben als eerste een voorstel ingediend: de vier grote steden en Noord-Nederland. Hier worden de eerste technocentra waarschijnlijk ook gevestigd.

De centra kosten elk circa f. 200 miljoen. Het is de bedoeling dat de regio’s zelf de helft van dit bedrag opbrengen en dat het rijk de rest betaalt. Oud-minister en voormalig VNO-voorzitter C. Van Veen poneerde het plan vorig jaar als eerste. Hij hoopt met de centra het technisch middelbaar beroepsonderwijs op te waarderen. Veel regionale opleidingscentra werken volgens Van Veen in oude gebouwen en met oude apparatuur. Omdat techniek in de maatschappij een steeds belangrijker plaats inneemt, zou ook het technisch onderwijs aan verbetering toe zijn.

Ritzen gaf in mei 1997 aan een landelijk dekkend netwerk van technocentra een goed idee te vinden. Hij pleitte ervoor dat mbo’s, hbo’s en universiteiten in de regio’s gaan samenwerken met bedrijven en gezamenlijk gebruikmaken van technologische voorzieningen.

Reageer op dit artikel