nieuws

Taib, Shaouki en Hassan voelen zich niet gedumpt

bouwbreed Premium

osdorp – Lof, zorg, arbitragezaken en protest zijn al over de hoofden van langdurig werklozen gestort. Maar wat vinden ze eigenlijk zelf? Taib (29), Shaouki (22) en Hassan (28) werken aan mega-huizenproject De Aker in Amsterdam Osdorp. Ze voelen zich allesbehalve op een bouwplaats gedumpt.

Zij zijn het levende bewijs van langdurig werklozen (langer dan een jaar) die weer een plek op de arbeidsmarkt hebben gevonden. Via de banenpool doen ze nu twee jaar werkervaring op. Wie de primaire opleiding Bouwkunde met succes doorloopt kan via uitzendbureau Start aan de slag. Een foto en interview moeten even tussendoor in de pauze want het werk mag geen vertraging oplopen.

Een beetje onwennig zitten ze in de keet van Smits. Taib, Shaouki en Hassan, alledrie van Marokkaanse afkomst, volgen nu ook allemaal een timmeropleiding. Rotsvast zijn ze ervan overtuigd dat de bouw hun carriere voor de toekomst inhoudt. Het is hard werken van 7 tot 4 maar afwisselend en het verdient helemaal niet slecht – “boven het minimum loon hoor”.

Van vervelende opmerkingen van collega’s hebben ze geen last. “Met de een kun je wat beter opschieten dan met de ander maar dat is altijd zo.” Soms werken ze samen, een andere keer alleen en dan weer onder begeleiding van collega’s. Momenteel zijn Taib en Shaouki bezig met de afbouw van schuurdaken. Hassan zit in woningen aan de andere kant van de weg.

Shaouki vindt het vooral belangrijk dat hij straks een diploma op zak heeft. Hij zit vijf maanden in Osdorp. Op de mavo haakte hij af en een jaartje detailhandel lag ‘m ook niet. De streekschool bouwkunde was al een stap in de goede richting en nu voelt hij zich in z’n element. “Met timmeren kun je iets moois maken.”

Taib is vorig jaar begonnen in Osdorp. Na een cursus Nederlands heeft hij ‘gesolliciteerd’ naar een plek in de banenpool. Timmerman leek hem leuker dan metselen of tegelzetten omdat timmeren veel gevarieerder is. Vier dagen werken en een dag school valt hem absoluut niet zwaar. “De maanden in het voortraject waren veel zwaarder.”

Hassan heeft na wat omzwervingen zijn oude vak weer opgepakt. In Marokko werkte hij acht jaar in de machinale timmerindustrie en twee jaar op bouwwerken. “Het was vroeger mijn vak en dat beviel me prima.” De Aker is zijn tweede bouwplaats. Hij heeft voor IBC ook al aan het stadskantoor in Osdorp gewerkt.

Reageer op dit artikel