nieuws

Strengere norm voor tegelwerk op gevels nodig

bouwbreed Premium

rotterdam – De Europese norm voor tegels die worden gebruikt als gevelafwerking moet worden aangescherpt. Op sommige plaatsen blijken tegels namelijk vorstschade te vertonen, terwijl ze volgens de normen tegen vorst bestand moeten zijn.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van TNO Bouw die in opdracht van de Stichting Bouwresearch (SBR) een groot aantal schadegevallen aan betegelde gevels onderzochten. TNO Bouw vermoedt dat de beproevingsmethode van de normen niet zwaar genoeg is. Ook zouden de testomstandigheden teveel kunnen verschillen van de praktijksituatie.

De tot voor kort gehanteerde Europese norm NEN-EN 202 blijkt geen garantie tegen vorstschade, want alle tegels met schade voldeden eraan. De norm is weliswaar vervangen door de strengere ISO 10545012, maar die biedt volgens de onderzoekers niet veel meer zekerheid.

TNO Bouw constateerde de vorstschade overigens steeds bij geglazuurde tegels en nooit bij ongeglazuurde. “Het is dus verleidelijk om ongeglazuurde tegels de voorkeur te geven”, schrijven de onderzoekers. “Dit betekent echter wel een beperking in de kleurkeuze. Bovendien is het natuurlijk mogelijk om geglazuurde tegels toe te passen zonder dat er vorstschade optreedt.”

De frequente afwisseling van vorst en dooi in het Nederlandse klimaat is een van de belangrijkste oorzaken van schade aan tegelwerk op gevels. Maar de onderzoekers vonden ook andere oorzaken. Haarscheuren in het glazuur, scheuren in de tegels,. scheuren in de voegen, het loslaten van tegels en een witte aanslag op de tegels zijn andere problemen die geregeld voorkomen.

Het onderzoek is samengevat in de SBR-publicatie ‘Tegels op gevels’. De publicatie beschrijft de problemen en geeft een overzicht van de risicopunten bij ontwerp en uitvoering. Ook preventieve maatregelen komen erin aan de orde.

SBR, Rotterdam, telefoon (010) 411 41 11.

Reageer op dit artikel