nieuws

Stadscentrum Nieuwegein wordt fors uitgebreid

bouwbreed

nieuwegein – De gemeente Nieuwegein wil de komende tien jaar het stadscentrum op grote schaal opknappen en uitbreiden. De dit weekend gepresenteerde concept-ontwikkelingsvisie ‘Naar een kloppend stadshart 2010’, voorziet in de bouw van 800 woningen, 200.000 vierkante meter kantoorruimte, tientallen winkels en horecavoorzieningen, een hotel en conferentie-oord, een nieuw politiebureau en een nieuw gemeentehuis.

Het centrum van de voormalige groeikern, dat halverwege de jaren tachtig tot stand kwam, heeft een krachtige kwalitatieve impuls nodig, vindt de gemeente. De economische recessie van destijds dwong de plannenmakers tot soberheid. Mede daardoor is het stadscentrum nooit het kloppend hart van de nieuwe stad geworden dat het moest worden.

Het centrum heeft een bioscoop, een theater en een beperkt aantal horecavoorzieningen. Het overdekte winkelcentrum Cityplaza is weliswaar een groot succes, maar zodra de winkels dicht zijn, valt er weinig meer te beleven. Ook de rest van het gebied is ’s avonds en in het weekeinde doods.

Het oostelijk centrumgebied is al die jaren onbebouwd gebleven; het wordt nu vooral gebruikt als parkeerplaats. Nieuwbouw van kantoren, woningen, maatschappelijke voorzieningen, winkels en horeca op deze locatie langs de Hollandse IJssel moet het hele centrum aantrekkelijker maken. Het bestaande centrumgebied krijgt een opknapbeurt en wordt deels heringericht.

Niet bekend

De concept-ontwikkelingsvisie wordt de komende maanden voorgelegd aan de Nieuwegeinse bevolking. Al in 2001 moeten de eerste nieuwe kantoren klaar zijn.

Reageer op dit artikel