nieuws

Provincie vindt bouwplannen Alkmaar veel te ver gaan

bouwbreed

alkmaar – Noord-Holland vindt de plannen van Alkmaar voor negenduizend huizen tussen 2005-2020 veel te ver gaan. GS heeft ongevraagd gereageerd op een tussenrapportage van de gemeente. Vijfduizend is genoeg. Alkmaar is verbijsterd en vindt dat de provincie roet in het eten gooit zonder dat de maaltijd bereid is.

Even viel Alkmaar stil toen de brief van de provincie deze week op de deurmat viel. Aanstaande dinsdag bespreekt het college van Ben W wat te doen. De strekking van de brief is dat de gemeente zich niet meer moet richten op uitbreiding met negenduizend huizen en dat vijfduizend meer dan voldoende zal zijn. De geplande tweeduizend huizen aan de westrand worden sowieso afgekeurd door GS.

Alkmaar en de buurgemeenten begrijpen niets van de actie: “De brief komt echt als een donderslag bij heldere hemel. Sinds 1996 onderhandelen wij met de buurgemeenten over mogelijke bouwlocaties in de regio. Op verzoek van het ministerie trouwens. Dat gebeurde tot nu toe in alle rust want de weg van annexaties wilden we niet bewandelen”, reageert woordvoerder Terpstra van de gemeente. “Met die rust is het nu waarschijnlijk afgelopen. De provincie maakt heibel zonder enige aanleiding maar met grote gevolgen. Zij hebben het al over invulling van het streekplan en zover zijn wij nog lang niet. Ze lopen nu dwars door alle plannen heen.”

Voorlopig is het gissen over de dieperliggende achtergrond van de provincie om tot deze brief te komen. Daar was niemand voor commentaar bereikbaar.

De gemeente is in het kader van het C20 proces bezig te inventariseren waar nog mogelijke bouwlocaties zijn. Uitgangspunt van dit kabinetsbeleid is dat die ontwikkeling op eigen grondgebied moet kunnen plaatsvinden. Desnoods via herindeling. Alkmaar heeft tot nu afspraken gemaakt over grenscorrecties met de buurgemeenten Langedijk, Heiloo en Akersloot. Met Bergen en Egmond is dat overleg nog gaande. In februari heeft Alkmaar een tussenrapportage gestuurd met de stand van zaken. De gemeente had er niet op gerekend dat daar een antwoord op zou komen in de vorm van een brief. Een eerste reactie van de gemeente: “De kip is nog aan het broeden en de brief van de gemeente is bepaald niet bevorderlijk voor het proces dat tot nu toe in alle rust en harmonie verloopt.”

Alkmaar probeert een lichtpuntje te ontdekken in het feit dat de provincie de vijfduizend huizen voor de eigen Alkmaarse behoefte in ieder geval niet in twijfel trekt.

Reageer op dit artikel