nieuws

Prijsvraag ondergronds bouwen in Valkenburg slaat aan bij studenten

bouwbreed

valkenburg – De gemeente Valkenburg heeft 75 inzendingen ontvangen op een prijsvraag ‘ondergronds bouwen’. Het gaat om een ondergrondse verbinding tussen de gebieden Kop Cauberg en Polfermolend, en een ondergrondse aansluiting van de invalsweg Neerhem en de Daalhemerweg. Ruim de helft van de inzendingen komt van aankomend architecten. De winnaar wordt op 29 augustus bekend gemaakt.

Al jaren droomt Valkenburg van ondergronds bouwen en het ontwikkelen van toeristische activiteiten. De kalksteenformatie leent zich hier uitstekend voor. Meer dan tien jaar geleden ontwikkelde de Valkenburgse ondernemer Harrie Caselli (63), eigenaar van de nagebootste steenkolenmijn in Valkenburg, een plan om de mijn aan de Daalhemerweg met een enkele kilometers lange tunnel te verbinden met de toeristische gemeentegrot aan de voet van de Cauberg. Een lift of tandradbaan moest het hoogteverschil tussen de Daalhemerweg en de tunnel overbruggen. Als vervoermiddel ondergronds was een toeristentreintje gepland. Dit kreeg als tussenstation een halte bij aanwezige ondergrondse meren, met toeristische activiteiten. Caselli kreeg geen medewerking van de gemeente Valkenburg. De toenmalige burgemeester Paul Gilissen was beducht voor te grote concurrentie voor de gemeentegrot.

Ondergronds bouwen leefde zes jaar geleden weer op toen Frans Bergstein, grotopzichter bij de gemeente Valkenburg, in Berg en Terblijt in de ondergrondse mergellagen een riante bungalow bouwde.

Prijsvraag

Vorig jaar pakte Valkenburg de draad weer op. In samenwerking met de stichting Atlantis 2000 werd een prijsvraag uitgeschreven. Van de 75 inzendingen is de helft afkomstig uit het buitenland. Studenten hebben ruim de overhand. De presentatie van de wedstrijd vond plaats tijdens een congres over ondergronds bouwen in Montreal.

De beroepsarchitecten kregen als opdracht ‘een koppeling tussen de Kop Cauberg en het Polfermolengebied te creeren, zowel in ruimtelijke als functionele zin’. Zij moesten op zoek gaan naar een ondergrondse oplossing die beide gebieden met elkaar verbindt. De studenten bogen zich over een oplossing voor een Valkenburgs verkeersprobleem. Opdracht was de invalsweg Neerhem ondergronds aan te sluiten op de Daalhemerweg om het doorgaand verkeer uit het centrum te weren. Boven het traject torent de eeuwenoude ruine en de Fluwelengrot. Die moeten gespaard blijven.

De winnaar van de professionele wedstrijd krijgt vijftienduizend dollar, de winnende student vijfduizend dollar.

Reageer op dit artikel