nieuws

Overname D3BN versterkt positie DHV in Randstad

bouwbreed

amersfoort – DHV wil D3BN overnemen. De besprekingen zijn nog gaande, maar uit de publicatie op de website van DHV kan worden afgeleid dat beide partijen vrijwel rond zijn. Toch houdt drs. Jeannette van Enst van DHV Corporate Communications het voorzichtigheidshalve op een ‘intentieverklaring’. Met de eerder afgeketste fusie tussen DHV en Arcadis heeft die voorzichtigheid “natuurlijk niks te maken”.

Waarover partijen nog onderhandelen, wil de woordvoerder niet zeggen. Over de prijs? Zijn er nog andere potentiele overnemers in het spel? Antwoord: “Nee, ik zou het niet weten. We zijn alleen met elkaar in gesprek.”

D3BN behoort tot de top van de civiel technische adviesbureaus. Met kantoren in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht heeft D3BN een ijzersterke positie in de Randstad. De adviesgroep moet voor ingenieursbureaus die hun belangen in de Randstad en in grote infrastructurele projecten willen versterken, een aantrekkelijke partij zijn. “Wij willen daar zijn waar gebouwd wordt”, bevestigt Van Enst. “De Randstad is voor ons heel belangrijk.” DHV denkt daarbij onder meer aan de knooppunten tussen infrastructuur en bouw, zoals de zogenoemde sleutelprojecten in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Stijgen in de top 10 van ingenieursbureaus was volgens Van Enst geen overweging bij de overnameplannen. DHV blijft vooralsnog op de vierde plaats staan, na Arcadis, Fugro en Grontmij. De nieuwe combinatie zou in 1997 een omzet hebben gehaald van f. 490 miljoen. De virtuele gezamenlijke loonlijst telt 2800 medewerkers. “Grootte is geen doel op zich”, beweert de DHV-woordvoerder. “Schaalvergroting is wel van belang om alle projecten te kunnen uitvoeren.”

Eigen naam

Een andere reden voor DHV om met D3BN in zee te gaan is de intensivering van het ruimtegebruik. Die ontwikkeling stelt hogere eisen aan de inventiviteit en de kennis van bouwingenieurs. D3BN heeft die kennis in huis. Spraakmakende projecten waaraan het bureau zijn naam heeft verbonden zijn De Nederlandsche Bank en de Rembrandt-Toren in Amsterdam; in Rotterdam de Millennium Tower, Bank MeesPierson en de Generale Bank; in Den Haag was D3BN betrokken bij de renovatie en nieuwbouw van de Tweede Kamer.

Voor D3BN is DHV de stepping stone naar internationale projecten. Samen willen zij zich sterk maken voor een integrale aanpak van bouwprojecten.

Beide bureaus behoren tot de oudste van Nederland. DHV werd in 1917 opgericht. D3BN een jaar eerder. “De bedrijfsculturen sluiten goed bij elkaar aan”, zegt Jeannette van Enst, te meer omdat ze allebei hun wortels hebben in de civiele techniek.

Ervan uitgaande dat de overnameplannen doorgang vinden, blijven alle bestaande bedrijfsonderdelen onder hun eigen naam functioneren. Naast D3BN zijn dat de raadgevend ingenieursbureaus Van Dorsser, Kuipers, Bierhaus en PKB Bouwadviseurs, die alle deel uitmaken van de Adviesgroep D3BN.

Reageer op dit artikel