nieuws

Ontwikkeling Java-eiland kan doorgaan

bouwbreed

den haag/amsterdam – De bouwontwikkelingen op het Amsterdamse Java-eiland kunnen voorlopig gewoon doorgaan. Woonbootbewoners eisten vorige week schorsing van het nieuwe bestemmingsplan, dat het gemeentebestuur voor het eiland opstelde. Dat verzoek is nu afgewezen.

Op basis van het nieuwe bestemmingsplan kunnen op de aan het KNSM-eiland grenzende zijde van Java-eiland twee wooncomplexen gebouwd worden: Het Langhaus (127 woningen) en Het Hofhaus (51 woningen). Het Langhaus komt geheel in een gebied te staan dat nu nog water is. Zes woonboten zullen daarvoor moeten wijken. Dat zien de woonbootbewoners niet zitten zolang er voor hen nog geen acceptabel alternatief is.

Volgens de gemeente is er al een voorlopige ligplaats voorhanden en wordt er druk gewerkt aan een definitieve oplossing. Daar geloven de woonbootbewoners niets van en daarom trachtten ze de bouw door middel van een schorsing van het bestemmingsplan te vertragen. Die poging is nu mislukt. Hun schorsingseis is verworpen. De reden daarvoor zal later schriftelijk worden vrijgegeven.

De gemeente was bevreesd voor vertraging van de bouw omdat die wel eens een forse schadepost zou kunnen opleveren. Het ministerie van VROM zou namelijk dreigen met boetes. VROM verstrekte subsidies onder voorwaarde dat er snel veel nieuwbouw zou worden gepleegd in Amsterdam. De boetes zouden kunnen oplopen tot bijna f. 2 miljoen.

Reageer op dit artikel