nieuws

O en K wordt onderdeel van New Holland

bouwbreed Premium

Het ziet er nu echt naar uit dat het ooit roemruchte Duitse bedrijf Orenstein en Koppel, nu nog onderdeel van Fried. Krupp AG, volledig ter ziele gaat of op zijn minst zijn zelfstandigheid verliest. Het is vrijwel zeker dat het restant van dit ooit roemruchte bedrijf zal worden overgenomen door New Holland.

De grote uitverkoop van O en K begon in 1996 toen de winstgevende roltrappendivisie werd verkocht. Wat overbleef was een producent van een brede range bouwmaterieel die in zijn totaliteit geen positief resultaat op de balans kon laten zien. Dit werd nog verergerd toen eind vorig jaar de divisie mijnbouwmaterieel, die nog wel een positieve bijdrage aan het bedrijfsresultaat had, verkocht werd aan de Terex Mining Equipment Inc. uit de Verenigde Staten.

Wat uiteindelijk overbleef van een van de grootste Duitse industrieen op dit gebied was een bedrijf dat voorbestemd was om de komende jaren vele tientallen miljoenen marken of euro’s te verliezen. Een onhoudbare situatie dus.

Ofschoon het uiteindelijke verkoopcontract nog niet is getekend, is men bij New Holland momenteel bezig om een inventarisatie te maken van de kosten van een ingrijpende afslankoperatie bij O en K. Ofschoon beide partijen geen enkele informatie naar buiten brengen in deze fase, is het vrijwel zeker dat het roer wordt overgenomen door een Italiaan uit de Fiat-stal.

Reageer op dit artikel