nieuws

New Holland versterkt greep op Europese markt

bouwbreed

New Holland, een van de grootste producenten van agrarisch materieel ter wereld en de tweede grootste producent van schrankladers tracht zijn positie op de Europese markten te versterken. Speerpunten zijn de lichte industriele machines zoals schrankladers, verreikers en graaflaadcombinaties.

Het belangrijkste en hier meest bekende product op het gebied van bouwmachines is de schranklader van New Holland. Noord-Amerika blijft de bakermat voor dit type machines, maar de groei zit er in Europa fors in. Op dit moment bedraagt deze volgens New Holland’s Roger Nicholson, Business Development Manager Industrial Product Marketing, circa vijf procent.

Het leveringsprogramma schrankladers van New Holland omvat zeven machines met hefcapaciteiten van 318 tot 998 kg. In oktober dit jaar zal deze serie worden uitgebreid met een schranklader van het type LX985. Deze machine heeft een motorvermogen van 75 pk en een hefcapaciteit van 1390 kg. Ten behoeve van de multifunctionaliteit werkt New Holland samen met Amerikaanse en Europese constructeurs. Zo zijn vrijwel alle modellen uit de reeks voorzien van een koppelinrichting die de bevestiging van alle Bobcat hulpmaterieel toestaat.

Graaflaadcombinaties

New Holland is de vierde grootste producent van graaflaadcombinaties ter wereld. Dit jaar zal de productie van deze machines circa 8500 eenheden bedragen, hetgeen circa vijftien procent van het wereldmarktaandeel betekent. Tot op heden lag het zwaartepunt voor de verkoop in Amerika maar het marktaandeel in Europa stijgt ieder jaar. Tot voor kort bestond het New Holland programma uit vier modellen met motorvermogens van 75 tot 108 pk.

Speciaal voor de Europese markt introduceert men nu het model LB115, de eerste 4 x 4 x 4 die men ooit gebouwd heeft. Kenmerkend bij deze machine zijn de wielen die alle van dezelfde grootte zijn. De machine heeft als krachtbron een eigen Genesis-motor met een vermogen van 106 pk. De LB115 bereikt de respectabele rijsnelheid van ruim 35 km/uur. Het hefvermogen van het laadframe bedraagt 3376 kg met een standaardbak van 1,13 m3 die een breedte heeft van 2,35 meter. De graafarm wordt bediend met een nieuw laadgevoelig zelfnivellerend hydraulisch systeem dat drukniveaus compenseert. Bij maximale hoogte is het laadbereik 1887 mm en de maximale uitstorthoogte is 3925 mm. De graafdiepte bedraagt 5882 mm.

Ter beveiliging tegen diefstal kan een viercijferige code in het instrumentenpaneel worden ingevoerd.

Verreikers

Geheel nieuw voor New Holland zijn de verreikers die men nu introduceert. Hiermee stapt men in het marktsegment dat een van de sterkste groeiers is. In 1991 werden wereldwijd 8000 machines van dit type verkocht. Dit aantal was in 1996 ruim 23000. Daarna heeft de groei zich alleen maar doorgezet.

Nu brengt New Holland, in een klap, acht nieuwe verreikers op de markt. Deze worden in Frankrijk geproduceerd in samenwerking met Manitou. In dit verband stelt Roger Nicholson uitdrukkelijk dat het hier om door New Holland ontwikkelde machines gaat en niet om omgelabelde Manitou-machines.

New Holland heeft de nieuwe serie verdeeld in een onderserie voor de agrarische sector en een voor de bouw sector. Een onderverdeling die in de praktijk nauwelijks gemaakt wordt.

De verreikers beschikken over hefvermogens van 2800 tot 3000 kg, hefhoogten van 6,00 tot 9,00 meter en motorvermogens van 75 tot 106 pk.

Verspreid over Nederland beschikt New Holland nu over zes dealers, waarbij Greve BV te Emmeloord de functie heeft van centrale keydealer.

Op de TKD ’98 was de eerste uit de serie verreikers van New Holland te bewonderen. Het betrof hier het model LM640 die een last van 3000 kg tot een hefhoogte van 9,00 meter kan brengen.

Reageer op dit artikel