nieuws

Industrie verwacht forse groei investeringen

bouwbreed

den haag – De ondernemers in de industrie verwachten dat hun investeringen in 1998 vijf procent hoger zullen uitkomen dan in 1997. Vooral de metaal- en elektrotechnische industrie ziet een grote groei van 32% naar een nieuwe recordhoogte van f. 5,5 miljard. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De gehele industrie, overigens exclusief de bouw, voorziet een stijging van de investeringen. De voornaamste uitzondering is de aardolie-industrie die in 1997 een ongekende top in investeringen had. Exclusief die sector verwacht de industrie een kwart hogere investeringen dan in 1998.

De voorlopige realisatie van de investeringen in 1997 valt met een daling van 16% lager uit dan eind vorig jaar nog werd verwacht. De voor 1998 verwachte investeringen in de chemische industrie zijn ten opzichte van de najaarsenquete 1997 naar beneden bijgesteld, maar de nu voorziene groei bedraagt nog altijd 37%.

Genotmiddelen

Opvallend zijn de uitkomsten voor de voedings- en genotmiddelenindustrie waar nu wordt gerekend op een groei van de investeringen met 13%. Een half jaar geleden werd nog uitgegaan van een stijging met slechts 3%. In de overige industrie wordt thans een forse toename van de investeringen met 19% verwacht, tegen 0% bij de vorige peiling.

Vooral de grote ondernemingen blijken meer te willen investeren. De bedrijven met 100 en meer werknemers verwachten over een breed front een groei van hun investeringen in 1998 met 35%. Dit is dan wel exclusief de aardolie-industrie. De ondernemingen met 10 tot 100 werknemers verwachten dat hun investeringen met 3% daalt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels