nieuws

Graffiti in Veenendaal binnen 48 uur verwijderd

bouwbreed

De gemeente Veenendaal voert een totaalplan uit tegen graffiti. Besloten is tot het instellen van een anti-graffitifonds. Deelnemers daaraan krijgen de garantie dat hun muren binnen 48 uur weer schoon zijn. Die snelle aanpak moet de graffiti-spuiters ontmoedigen: hun tekeningen zijn een superkort leven beschoren.

Veenendaal is een groeigemeente en krijgt in toenemende mate te maken met stedelijke problemen. Graffiti is er daar een van. In 1997 kreeg de Veenendaalse politie 372 aangiften van graffiti binnen. Waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Winkelstraten worden ondergekladderd en ook huizenbezitters ontkomen niet aan de spuitbus.

De schoonmaakkosten bedragen 1 miljoen gulden per jaar. Bovendien blijkt in Veenendaal dat de graffitivervuiling bij veel mensen een gevoel van onveiligheid oproept.

Verzekering

Het anti-graffitifonds werkt als een verzekering. Particuliere en zakelijke huizenbezitters, winkeliers en eigenaren van kantoor- en bedrijfsgebouwen nemen voor een bescheiden bedrag deel aan het fonds.

Een particuliere tussenwoning kost f. 50 per jaar, een eigenaar van meerdere winkelpanden betaalt f. 150 per pand per jaar. In ruil voor de premie hebben de deelnemers recht op verwijdering van de graffiti binnen 48 uur, elke keer dat hun panden doelwit van de spuiters worden. De gemeente heeft daarvoor een contract met een verwijderingsbedrijf gesloten.

Daarnaast zorgt een zogenaamde ‘graffiti-coordinator’ ervoor dat aangifte wordt gedaan bij de politie. Die heeft twee agenten grotendeels vrijgemaakt om de graffiti aan te pakken. Van iedere muurtekening wordt een foto gemaakt. Omdat iedere spuiter zijn tekening signeert met een zogeheten ‘tag’, is het mogelijk met behulp van de foto’s en de ‘tags’ een daderprofiel op te stellen. Ook intensief contact tussen horecaondernemers, winkeliers en de politie moet tot aanhoudingen van de graffiti-spuiters leiden. Eenmaal achterhaald, geldt voor de daders geen pardon: ze komen of bij Bureau Halt terecht of bij justitie.

Reageer op dit artikel