nieuws

Geluidswallen met gerecycled materiaal

bouwbreed

buren – Beuningen, De Bilt en Oldenzaal krijgen binnenkort geluidswallen die voor 80% bestaan uit hergebruikt materiaal. De geluidswallen zijn in feite gaasconstructies gevuld met lava, puin of licht verontreiningde grond.

De geluidswal in Oldenzaal wordt gevuld met licht verontreinigd klasse I-materiaal. In de constructie komt eerst een laag met G-textiel die moet voorkomen dat het materiaal uitspoelt. “Het is voor de gemeente een snelle en goedkope manier om van afval of puin af te komen”, zegt een woordvoerder van aannemersbedrijf Gebr. van Kessel dat de geluidswallen produceert.

De wallen kunnen van buiten worden bedekt met een vegetatiemat waarop vet- en klimplanten gedijen. Omwonenden hoeven daardoor de eerste jaren niet meer tegen een kale muur aan te kijken. Door hun brede voet zijn de constructies zelfdragend en hoeven ze niet te worden ingegraven. De wal zet zichzelf nadat de vulling is gestort, wat ter plaatse kan gebeuren.

Reageer op dit artikel