nieuws

Europese wijk in Brussel krijgt een beter aanzien

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie en de Brusselse gewestregering hebben een akkoord gesloten over een bescheiden herinrichting van de Europese wijk in Brussel. Deze stadswijk is al meer dan twintig jaar een grote bouwwerf.

Tussen de Europese gebouwen zoals het Justus Lipsiusgebouw (EU-ministerraad), het Berlaymontgebouw, het Breydelgebouw (tijdelijk hoofdkwartier van de Europese Commissie) en het Leopoldgebouw (Europees Parlement), staan hele straten te verkrotten voorzover ze nog niet werden afgebroken.

Veel huizen zijn verlaten. Voor een betere leefbaarheid voor de overgebleven buurtbewoners, en om genoemde Europese gebouwen onderling te verbinden via verkeersvrije voetgangerspaden, zullen binnenkort de nodige werken beginnen. Dat gebeurt op basis van de resultaten van een architectuurwedstrijd voor de heraanleg van de Europese wijk. De uitvoering van het bekroonde project kost ongeveer f. 150 miljoen en bevat onder meer een ‘groene promenade’ die alle belangrijke gebouwen in de Europese wijk met elkaar verbindt.

Het akkoord over de herinrichting van de Europese wijk werd gesloten tussen EU-begrotingscommissaris Erki Liikanen en de Brusselse minister voor ruimtelijke ordening Herve Hasquin. De werken moeten nog voor het eind van 1999 worden voltooid.

Intussen onderhandelt de Europese Commissie met de regering van het Brusselse gewest over een nieuwe kantoorzone. In verband met de komende uitbreiding van de EU met landen uit Centraal- en Oost-Europa en Cyprus, denkt de commissie tegen het jaar 2005 ongeveer 720.000 m2 extra kantoorruimte nodig te hebben.

Het Brusselse gewest wil de nieuwe EU-gebouwen inplanten in de Noordwijk naast het Noordstation. Maar de Europese Commissie vindt dat onhandig en geeft de voorkeur aan de dichterbij gelegen Beaulieu-wijk in Oudergem met een snelle toegang tot de Brusselse Ring en de autosnelwegen.

De Europese Commissie heeft in Brussel momenteel ongeveer 60 grotere en kleinere gebouwen in gebruik. Van eenderde daarvan is ze intussen eigenaar.

Ook het stervormige Berlaymontgebouw wordt binnenkort eigendom. Dit vroegere hoofdkwartier van de Europese Commissie wordt momenteel asbestvrij gemaakt en daarna helemaal gerenoveerd om plaats te bieden aan circa 3000 ambtenaren.

Reageer op dit artikel