nieuws

Duitse bouwbedrijven demonstreren in Berlijn

bouwbreed

ijn – In het centrum van Berlijn is met 650 bouwvoertuigen gedemonstreerd tegen de grote werkloosheid onder de bouwvakkers in de Duitse hoofdstad. Het protest was georganiseerd door kleine en middelgrote ondernemingen die de grote werkgeversorganisaties de rug hebben toegekeerd.

tie werd gevoerd onder het motto ‘Binnenlandse werknemers eerst’. De werkgeversorganisaties IG Bau en het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie hebben zich nadrukkelijk tegen de demonstratie uitgesproken.

De Berlijnse minister Friedrich Bohl weigerde vanwege het rechtse karakter van het protest een petitie in ontvangst te nemen. Volgens vice-voorzitter Wilhelm Kuechler van het Hauptverband der Deutschen Bauindustrie is de actie koren op de molen van de rechtsradicalen, en politiek heel bedenkelijk.

In Berlijn is de werkgelegenheid in de bouw sinds 1993 gehalveerd tot 27.000 arbeidsplaatsen. Gelijktijdig wordt het aantal buitenlandse bouwvakkers in de Duitse hoofdstad op 30.000 tot 50.000 geschat.

Op de Berlijnse bouwplaatsen werken vooral veel Portugezen. Voor de Zuid-Europeanen wordt gemiddeld tien mark per uur betaald, terwijl de Duitse bouwvakkers in doorsnee 42 mark kosten. Bovendien zijn in Berlijn grote aantallen meestal uit Oost-Europa afkomstige illegalen aan de slag.

Reageer op dit artikel