nieuws

Duits bouwministerie ontdekt onbevoegde arbeiders in Bonn

bouwbreed Premium

bonn – De bouwput van het legendarische Schuurmanngebouw in Bonn blijft een bron van ergernis. Controleurs van het Duitse bouwministerie hebben er onbevoegde arbeiders en niet toegelaten firma’s aangetroffen. Uiteindelijk verantwoordelijk voor de misstanden is, pikant genoeg, Ignaz Walter, de voorzitter van de Hoofdbond van de Duitse Bouwindustrie.

De kritiek richt zich op de Munchener onderneming Dyckerhoff en Widdman en Zueblin uit Stuttgart. Beide bedrijven behoren tot het concern van Ignaz Walter. Al in januari werd vastgesteld dat op de Schuurmannbouw Poolse werknemers van het Stettiner Ingenieursbouwbedrijf aan de slag waren. Ondanks een schriftelijke bevestiging van de hoofdaannemer kwam in april aan het licht dat het Poolse bedrijf niet als subondernemer was aangemeld. Bovendien bleek dat sommige werknemers op papier voor het ene, maar in de praktijk voor een ander bedrijf werken.

Om alle onregelmatigheden recht te zetten meldden de hoofdaannemers van de Schuurmannbouw, in reactie op de controles, vijf bedrijven aan als subondernemers. Deze oplossing was het bouwministerie al te gortig, waarop ze de aanvraag afwees zonder verder naar de inhoud te kijken.

De Duitse regering eist voor al haar bouwopdrachten inzicht in de complete werkwijze. Iedere onderaannemer wordt apart beoordeeld en heeft schriftelijke toestemming nodig om te kunnen worden ingezet. Doel is om paal en perk te stellen aan zwart werk, illegale arbeid en het ontduiken van sociale premies.

Volgens het bouwministerie is op de Schuurmannbouw tot dusver geen zwart werk of illegale arbeid geconstateerd. Wel is aan de hoofdaannemers een berisping uitgedeeld. In geval van herhaling kan de bouwopdracht aan Dyckerhoff en Widdmann/Zublin worden ingetrokken.

De Schuurmannbouw was aanvankelijk bedoeld als het nieuwe onderkomen van de Bondsdag. De Duitse hereniging en het besluit de regering naar Berlijn te verplaatsen, haalde een streep door die rekening. De grote overstroming van 1993 bracht de bouw voorts catastrofale schade toe. Na ingrijpende saneringen verrijst op dezelfde plaats nu de centrale van de nog in Keulen gevestigde omroepmaatschappij Deutsche Welle.

Reageer op dit artikel