nieuws

Delft wil zelf beginnen met aanleggen treintunnel

bouwbreed

delft – De gemeente Delft gaat met Ballast Nedam bekijken of het mogelijk is zelf te beginnen met de bouw van het eerste deel van een spoortunnel in de binnenstad. De partijen ondertekenen vandaag een overeenkomst voor een haalbaarheidsonderzoek.

Bewoners klagen al jaren steen en been over de overlast van het treinverkeer dwars door de stad. Delft liep zijn treintunnel mis toen het kabinet twee jaar geleden besloot tot aanleg van de hogesnelheidslijn HSL door het Groene Hart – inclusief tunnel – en de variant over bestaand spoor verwierp.

De gemeente wil de financiele consequenties in kaart brengen van nieuwbouw van kantoren en huizen rond het station. Onder die locatie zou ook de tunnel komen te liggen. Om te voorkomen dat nieuwbouw een belemmering vormt voor een (latere) tunnel, wordt in de haalbaarheidsstudie ook de bouw van het eerste tunnelsegment betrokken. Delft opteert voor een treintunnel met vier sporen. Los van de overlast voor omwonenden, vormen de huidige twee sporen bij Delft sowieso een steeds grotere flessenhals voor de treinverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels