nieuws

Culemborg krijgt meest energiezuinige stadskantoor

bouwbreed

arnhem – De gemeente Culemborg en energiebedrijf Nuon gaan samen “het meest energiezuinige stadskantoor van Nederland bouwen”. Voor de verbouw van een voormalig klooster tot stadskantoor zijn diverse energiebesparende technieken uit de kast gehaald. Een combinatie van zonnepanelen, warmte-krachtkoppeling, een warmtepomp, het hergebruik van regenwater en een energiezuinige verlichtingsinstallatie moet het energieverbruik met 45 procent reduceren.

Culemborg en Nuon hebben gisteren in het Arnhemse Gelredome de overeenkomst voor dit concept getekend.

Op het dak van het gebouw komt een zonnecentrale van 350 vierkante meter zonnepanelen. Daarnaast komt er een energiecentrale voor het opwekken van warmte en elektriciteit. In deze centrale bevinden zich een gasmotor en een warmtepomp, die warmte onttrekt aan grondwater van 50 tot 100 meter diepte. Het afgekoelde grondwater kan dienen voor koeling van het gebouw.

Het gebouw is een ontwerp van architectenbureau Rau en Partners uit Amsterdam. Ketel Raadgevende Ingenieurs uit Delft heeft de installatie voor de warmte-krachtkoppeling en de meet- en regeltechniek voor de verlichting ontworpen. De verbouw tot stadskantoor kost f. 10 miljoen. De investering in het energiesysteem bedraagt f. 650.000.

Reageer op dit artikel