nieuws

Boete van f. 10.000 voor dood door schuld

bouwbreed Premium

breda/waspik – De onderneming in staal en apparatenbouw T. is door de economische politierechter in Breda veroordeeld tot een boete van f. 10.000 waarvan de helft voorwaardelijk. Het bedrijf heeft zich bij een werk in Waspik niet aan de veiligheidsvoorschriften gehouden, waardoor een medewerker om het leven is gekomen.

Een regeltje uit het Veiligheidsbesluit of twintig centimeter breedte kan het verschil uitmaken tussen leven en dood.

Want dat was precies het geval bij het dodelijk ongeluk op het dak van een bedrijfspand in Waspik op 27 juni vorig jaar. Op die dramatische dag werden twee werknemers van het bedrijf door middel van een kraan met een werkbak op het dak afgezet om kapotte kunststof elementen te vervangen. Halverwege de werkzaamheden dreigde het te gaan onweren. Besloten werd om naar beneden te gaan en beter weer af te wachten. Om terug te komen bij de werkbak liepen de mannen door de veertig centimeter brede goot. Van het dak afvallen was onmogelijk vanwege de 1,35 meter hoge afzetting.

Maar toch ging het fout. Op weg naar de werkbak stapte Hans Jordaan (50) mis, ging met zijn voet door een kunststof plaat en viel naar beneden. Hij overleed aan zijn verwondingen.

Economisch politierechter mr. C. van der Weide en officier van justitie mr. J. van Meer begonnen gisteren met het betuigen van hun medeleven aan de in de rechtszaal aanwezige nabestaanden. “De straf kan de gebeurtenissen niet terugdraaien en kan de gevoelens van verdriet niet wegnemen.”

Het bedrijf werd verweten de voorschriften uit het Veiligheidsbesluit niet te hebben nageleefd. De begaanbare weg had zestig centimeter breed moeten zijn en onder de kunststofplaten waar gewerkt werd, hadden netten moeten hangen.

Het tweede punt op de dagvaarding was de werkbak. Die zou uit sluitend voor goederenvervoer geschikt zijn. Hoewel de werkbak geen directe rol in het ongeluk speelde, had het aanvragen van een ontheffing om personen te mogen vervoeren wellicht een hoop ellende kunnen voorkomen, aldus Van der Weide. Voor een ontheffing komt immers de Arbeidsinspectie langs, die waar schijnlijk voor het totale reparatieproject adviezen had afgegeven.

Onkies

De directeur van het bedrijf, die een goede relatie (zowel zakelijk als prive) met de verongelukte werknemer had, was nog steeds zeer ontdaan over het gebeurde. Zijn raadsman voerde dan ook geen inhoudelijke verdediging: “Juridische verweren worden in zo’n geval al snel onkies.” Hij refereerde zich aan het oordeel van de rechter. Van der Weide legde de helft van de boete voorwaardelijk op als stok achter de deur voor het bedrijf om de veiligheidsmaatregelen in de toekomst strikt na te leven.

Reageer op dit artikel