nieuws

Bewonersprotest tegen sloop brug

bouwbreed Premium

’s hertogenbosch – Een paar honderd bewoners van de gemeenten Hilvarenbeek en Oirschot zijn deze week via een handtekeningenactie opgekomen voor het behoud van de Kattenbergse brug over het Wilhelminakanaal. Rijkswaterstaat plant de brug, die in slechte staat verkeert, al sinds 1995 te slopen en zo aan het verkeer te onttrekken.

Uit een voorzichtige schatting van de NCB, de boerenorganisatie in Noord-Brabant, blijkt hierdoor een schadepost van circa f. 15 miljoen te kunnen ontstaan. Veel agrariers die nu van de brug gebruik maken, zouden zonder brug vele kilometers moeten omrijden om hun bestemming te bereiken.

De bewoners vrezen ook voor hun veiligheid, omdat hulpposten veel meer tijd nodig zouden hebben om de twee gemeenten te bereiken. Volgens A.J. van den Meijdenberg, hoofd algemeen juridische zaken van de gemeente Oirschot, zal het waarschijnlijk niet zo’n vaart lopen. “Als Rijkswaterstaat verstandig is knappen ze deze brug op, zodat ze straks geen enorme schadepost aan hun broek hebben hangen. Uit ramingen blijkt dat renovatie van de brug circa f. 2,5 miljoen kost. Dat scheelt een stuk met de eerste prognoses van de eventuele schade door sloop.”

Rijkswaterstaat heeft het gemeentebesluit om de sloop tegen te houden voor de rechter aangevochten. Deze vond de argumenten van eiser en verweer ontoereikend en wees de zaak terug. Momenteel ligt de kwestie bij GS, die het besluit van de gemeenteraad in eerste instantie al had gehonoreerd.

Reageer op dit artikel