nieuws

Bewoners in actie tegen annexatie Vinex-locaties

bouwbreed

den haag – Ongeveer honderd bewoners uit vijf buurgemeenten van Den Haag hebben gisteren korte tijd bij het Provinciehuis van Zuid-Holland geprotesteerd tegen de uitbreiding van de Hofstad ten koste van hun grondgebied. De actievoerders uit Voorburg, Rijswijk, Leidschendam, Nootdorp en Pijnacker presenteerden een petitie met tien argumenten tegen de annexatie.

Zij overhandigden deze aan gedeputeerde H. van der Goot (bestuurlijke zaken, VVD), voorafgaand aan een overleg van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over de kwestie. Volgens de betogers is het uitbreiden van Haags grondgebied geen oplossing voor de financiele problemen van de stad. Ze noemen het financiele voordeel van de gebiedsuitbreiding minder dan een druppel op de gloeiende plaat.

Den Haag kampt al jaren met een groot tekort op de begroting. Dat komt voor een deel doordat de stad te veel uitgeeft aan verkeerde (prestige-)projecten, analyseert actiewoordvoerster J. de Ridder. Als voorbeeld noemt ze het tramtunnelproject in de Haagse binnenstad en een overdekte skihal bij schaatscentrum De Uithof.

Voor Van der Goot komen de standpunten niet als een verrassing. “We houden in het overleg rekening met de mening van deze actievoerders, maar ze zeggen niets nieuws. Ook ben ik niet bepaald onder de indruk van de opkomst. Als bestuurder moet je bovendien verder kijken dan de dag van vandaag.”

Vorige week bleek dat de provincie verwacht dat de voorgestelde grenscorrecties tussen Den Haag en de vijf randgemeenten in werking treden op 1 januari 1999. Het annexatieplan bestaat uit het inlijven door Den Haag van de Vinex-locaties Ypenburg en Leidschenveen en het industrieterrein Forepark (nu Leidschendam). Ook een deel van Wateringseveld (Wateringen) gaat naar de Hofstad. Een corridor via de gemeenten Rijswijk en Voorburg moet zorgen voor een verbinding van de nieuwe gebieden met Den Haag.

Reageer op dit artikel